Son zamanlardaki velilerin kafasında dönüp dolaşan bir soru var. Birden fazla çocuğum olursa akademik başarılarına etki eder mi? Bana göre aileden aileye değişir. Eğer aile bütün çocuklarına aynı imkanı sunacak mali imkanı varsa bir sıkıntı olmayacağını düşünüyorum fakat eğer ailenin mali durumu pek iyi değilse bir çocuğunu özel okula gönderirken diğerini devlet okuluna göndermek eşit olmaz.
Günümüz alım gücü şartları ile ek gelir olmadan asgari ücret ile geçinmek zor aynı zamanda geçinebiliyorsunuz diyelim, bir ev bir araba almak için ömrünüz geçiyor. Çocuk burs kazanamadığı sürece özel okula göndermekte zor, bunun gibi imkanlar sunmakta. Varsayalım ki bir çocuğunuzu özel okulda okutacak kadar paranız var. Benim bakış açıma göre bu noktadan sonra başka bir çocuğa gerek yok. Bu durumda ya eşitsizlik yapacaksınız ya da her birini devlet okuluna gönderip pek imkan sunamayacaksınız burs kazanmadıkları sürece.
Mali sıkıntıları bir yana bırakıp durumu incelediğimizde fark ediyoruz ki bazı ailelerde mali imkanı olduğu halde çocuklarını ayırıyor zeka seviyelerine göre. Bence bu çok yanlış bir şey, ne malum ki zeka anlamında biraz daha zayıf olan çocuk spor, sanat veya müzik alanında daha başarılı olamayacak. Ülkemizde çoğu veli bu düşüncede. Başarıyı sadece not olarak görüyorlar, halbuki okulun futbol takımında kendine yer bulup günümüzde değeri milyonlarca avro ediyor, tekrardan özel okuldaki orkestrada çalışıp günümüzde konserine giden on binlerce insan var. Bence bu yüzden boş yere potansiyeli olan çocukların hayatı çöpe atılmamalı. Eziyet çektirmeye gerek yok bence.
Başka bir noktadan bakmak gerekirse bazen velilerde haklı olabiliyor. Mesela çocuk hiç umut vermeyip sadece yatıyorsa ailenin yapacağı bir şey kalmaz. Sonuçta anne ve baba yaşlanınca onlara bakabilecek birisinin olması lazım. Bu görevde büyük çoğunlukla çocuğa düşüyor, diğer çocuğun yükünü hafifler düşünce biçimi ile aileler başka bir çocuk daha istiyor. Buda veliler için gerçekten büyük bir kafa karışıklığı, ama bazen bu yöntem ters tepip çocukların hayatını cehenneme çevirebiliyor.
Özetlemek gerekirse, mali durumu iyi olmayan ailelerde birden fazla çocuk olunca ikisinin de genelde imkanları kısıtlanıyor. Birinin kısıtlanmasa diğerine karşı bir eşitsizlik yapılmış oluyor. Mali durumu iyi olup çocuklarının arasında ayrım yapan velilerde var. İmkanları olduğu halde zeka seviyelerine göre ayırım yapıp sıralıyorlar, halbuki kısıtlanan çocuk derslerde değil de sanatta, sporda, müzikte daha yetenekli olabilir.