Kaplumbağalar,ağır yürüyüşlü, sert kabuklu, dört ayaklı ve sürüngen canlılardır. Hareketleri yönünden ne kadar telaşsız ve ağır hayvanlarsa, gelişimleri de tarih boyunca bir o kadar yavaş olmuştur. Kaplumbağalar öteki sürüngenlerle birlikte trias çağında ortaya çıkmışlardır. Milyonlarca yıldır kaplumbağaların vücutlarında çok ciddi bir değişme olmamıştır. Kaplumbağalar soyu tükenmemiş en eski canlılardır. Açlığa çok dayanıklıdırlar ve 150 yıl yaşayabilirler. Yani ömürleri çok uzundur.
Kış uykusu denilince aklınıza hangi hayvanlar gelir desem, eminim çoğunuz ayılar dersiniz. Ancak kaplumbağalar da çeşitlerine ve yaşadıkları bölgenin iklim tipine göre kış uykusuna yatarlar. Bu içgüdünün ortaya çıkma sebebi ise iklimdir. Kaplumbağalar, yazın bol güneş ışığı alan çok kuru toprakları kazarlar ve bütün kış kazdıkları bu deliğin içinde yatarlar. Deniz kaplumbağaları ise kış uykusuna yatmazlar. Çünkü göç ederler.
Günümüzde soyunu sürdürmekte olan 350 kaplumbağa türü vardır. Ülkemizdeki bazı kaplumbağa türleri ise şunlardır;
-Mahmuzlu Akdeniz kaplumbağası -Hermann kaplumbağası -Benekli kaplumbağa -Çizgili kaplumbağa -Fırat kaplumbağası -Yeşil kaplumbağa -Nil kaplumbağası -Sini kaplumbağası *
Kaplumbağaların yani bir diğer adıyla tosbağaların başları vücutlarından daha küçüktür. Ağızları bir kuşun gagasına benzer. Dişlerinin yerinde sert kemiksi bir damak vardır. Kaplumbağalar bu damak yardımıyla besinlerini yakalar ve ezerek sindirirler. Dilleri kafalarına oranla daha büyük ve yumuşaktır. Ayaklarında ise 5 parmak vardır. Karada ve bataklıklarda yaşayan kaplumbağalarda bu parmaklar hareketlidir. Tırnaklar ise sert ve kıvrıktır. . Kara ve bataklık kaplumbağalarında arka ayak parmak sayısı ise 4’tür. Deniz kaplumbağalarının parmakları bitişiktir. Aralarında ince perdeler bulunmaktadır. Deniz kaplumbağaları bu parmakları, tıpkı palet kullanan bir yüzücü gibi, suyun içinde yüzmek ve dengede kalmak için kullanır.
Kara ve su kaplumbağaları farklı şekilde beslenirler. Kara kaplumbağası otçul, su kaplumbağası ise etçildir. Ayrıca oldukça obur hayvanlardır. Kafalarının büyüklüğü kadar yemek vermek onlar için yeterli olacaktır.
Kaplumbağalar kuzey kutup bölgesi ve Antarktika dışında her yerde yaşarlar. Deniz kaplumbağaları okyanusta yaşarlar fakat üremek için karaya bağımlıdırlar. Dişi kaplumbağalar yuvalarını kazmak için zahmetle karaya doğru yüzerler ve yumurtaları kum dolu sahillere bırakırlar. Bir kaplumbağa yumurtladıktan yaklaşık 2-3 ay sonra yavrular yumurtadan çıkarlar. Hem kara hem de tatlı su kaplumbağaları, yumurtalarını bırakacakları güvenli bir yer ararlar. Buldukları zaman da yumurtalarını güvenli yere bırakırlar. Üzerini ise kimsenin görmemesi için toprakla örterler. **
Kaplumbağalar ılık ve bol yeşil suları severler. Suya girmek onları çok rahatlatır. Kaplumbağalar yaşamlarını bu şekilde sürdürürler.
* http://blog.petyuvasi.com/turkiyede-gorulen-kaplumbaga-turleri/
** http://www.kaplumbaga.gen.tr/kaplumbaga-ureme.html