Kalitenin Fiyatı Sorunsalı

Kalite kavramı, net bir tanıma sahip değildir Ancak bakış açılarına göre pek çok kalite nedir tanımı yapılmaktadır. Bunlardan bazıları şöyledir. Edwards(1968): İhtiyaçları karşılama yeteneğidir. Peki pahalı ne demek? Pahalı bizim almaya gücümüzün yetmediği veya yettiği halde bizi zor duruma sokacak bir pozisyonda bırakır. Akıllarda tek bir soru ürünün pahalılığı ürünün kalitesi ile doğru orantıda mıdır? Bu durumu konuşmak için sizlere birkaç düşüncemi paylaşacağım.

Pahalı olan kalitelidir de, ucuz olan da her zaman kalitesiz değildir. pahalı ve kaliteli bir ürün indirime girip 250 liradan 100 liraya düştüğü zaman da satıcısı o üründen kâr ediyor. demek ki o ürünün alış fiyatı 100 liradan da düşük. Mesela 90 lira. siz normalde 250 liralık yerden alırsanız, evet kaliteli maldır, pahalıdır. Ama aynı malı gidip orijinal mağazasından değil de her türü satan mağazadan ucuza alabilirsiniz.

Büyük bir yanılgı vardır. Tekstil ürünü satan dükkanların muhasebesini yapıp faturalarını gördüğüm için biliyorum. Ünlü bir markanın bir alışveriş merkezinde dükkanı var. Bir tişörtü 150 liraya satıyorlar lakin aynı marka ürünlerini sadece alışveriş merkezindeki kendi mağazalarına satmıyor. İsteyen tekstilci gidip o firmanın malını koliyle alıp kendi dükkanında da satabiliyor. Sattırmayanı da var ama satanı da çoğunlukta. Fiyat anlaşması yapılan firmalar 30-40 liraya aldıkları malı anlaşma gereği 150 liraya satıyorlar. Lakin fiyat anlaşması falan olmayan koliyle alan adam aynı malı o da 30-40 liraya alıp 60 liraya satıyor. Evet, aynı malı. Pazarlarda çakmaları da oluyor onlardan bahsetmiyorum ama siz 150 liralık tişörtü ismi olmayan bir mağazada 60 liraya görünce çakma sanıyorsunuz. Hayır değil aynı ürün faturalarını gördüğüm için söylüyorum, o isimsiz mağazaya da satan yer aynı fabrika.

Bir tane marka vereyim mi? Vereyim. Mesela Sarar. Erkek hazır giyim markası Sarar. Git herhangi bir alışveriş merkezindeki janti mağazasına, bir gömlek 80-90 liradan aşağı değil. Aynı gömleği benim mükellefim de almış. satan yer yine sarar. Çakma sarar değil. o kendi janti mağazasına da satan aynı yer.Faturası elimde, gömleğin alış fiyatı 25 lira. Benim mükellefim %100 kar koysa 50 liraya satıyor. aynı firma, aynı gömlek. ama sen Ankara Ulus’taki mağazada üstünde sarar etiketli gömleği gördüğün zaman çakma zannedebiliyorsun. Oysaki aynı gömlek, sahte falan değil. Tekrarlıyorum. Pahalıysa kalitelidir doğru. Ama ucuz olan her zaman kalitesiz ya da sahte değildir.

(Visited 299 times, 1 visits today)