Kafana mı Yoksa Havaya mı Göre?

Bazı günlerde insanların havadan dolayı canlarının hiçbir şey yapmak istemediğini duyarız aynı zamanda bizim de böyle hissettiğimiz zamanlar olur. Araştırmalara göre hava değişikliği , özellikle de kapalı havalar, depresyon, aşırı duygusallık, hassaslık veya çatışmaya meyilli olma durumu, yorgunluk hali, eklem ve baş ağrıları, uykuya dalmada problemler veya aşırı uyuma, yeme değişimleri gibi kişiden kişiye göre farklılık gösteren durumlar ortaya çıkarabiliyor. Bu etkenler de insanın direk ruhsal sağlığıyla ilişkili olduğundan kapalı havaları sevmeyen birisi için yağmur yağması felaket olarak adlandırılabiliyor.

Aynı zamanda hava değişimlerinin ruhsal sağlıkla birlikte fiziksel sağlığa olan kötü etkileri uzmanlar tarafından tartışılmaya devam ediyor. Bu konuda ‘’ Sonbaharın getirdiği yağmurlu ve nemli hava ile baş ağrıları artıyor.’’ ,  ‘’Yağmurlu havalar yoğun eklem ağrıları getiriyor.’’ gibi düşünceler de bulunmaktadır.

Bunun yanında ruh halinin hava değişikliğinden çok gün ışığından etkilendiğini de söyleyenler var. ABD’de yapılan bir araştırma gün içerisinde yeterli gün ışığı alabilirseniz yağmur ya da depresif havaların sizi etkilemediğini savunuyor ve olayın tamamen gün ışığıyla ilgili olduğunu öne sürüyor.

BYU psikoloğu Mark Beecher, insanların hava durumuna bağlı sıkıntıya düştüklerini söylemesine rağmen araştırmasında bu yönde bir şey bulamadığını belirtiyor bunun yerine çalışmada en öne çıkan unsurun gün doğumu ile gün batımı arasındaki süre olduğunu fark ettiklerini söylüyor.

Tüm bunlardan da anlayabileceğimiz üzere bu konu hakkında pek çok deney, araştırma, makale gibi her tez hakkında bir şeyler bulmak mümkün. Farklı görüşler olduğu için hiçbirine yüzde yüz doğru diyemeyiz fakat biraz örnekleri düşününce hava değişimlerinin üstümüzde belli bir tesiri olduğunun farkına varabiliriz.

Genellikle karanlık havalardan yola çıkılarak açıklansa da güneş ışığının da ruh halimize çok büyük katkısı olduğunu ve bizi mutlu edebildiğini biliyor muydunuz? Güneşle birlikte moral yükselten hormonlar olan ‘serotonin’, ‘noradrenalin’ ve ‘dopamin’ salgılanması hızlanıyor. Ve onlar ne kadar salgılanırsa bizimde modumuz o kadar yükseliyor. Aynı zamanda, yazın yoğun güneş ışınları, uyku hormonu olan ‘melatonin’ üretimini de azaltıyor. Böylelikle gün içinde daha enerjik, daha aktif olabiliyoruz.

Bazı istisnai araştırmalar olsa da daha baskın olan araştırma ve tespitler hava durumlarının ruh halinin üzerinde etkisi olduğunu gösteriliyor. Ben de hava durumlarının ruh halimizde rol oynaması fikrine katılıyorum. Örnek vermek gerekirse kapalı havaları sevsem de bana hep uykuyu hatırlatıyorlar. Aslında bu gibi hayatımızın içinden örnekleri biraz düşünürsek hepimiz bir şeyler bulabiliriz.

 

(Visited 40 times, 1 visits today)