Kadın-Erkek Eşitliği

“Bir kız çocuğu değişir, dünya değişir” sözünü tartışırken farklı farklı bakış açıları ve düşünce ayrılıkları meydana gelebilir. Bir kız çocuğunu dünyayı değiştirmesi bazı etkenlere mutlaka ve mutlaka bağlıdır. En temel etkenlerden bazıları ise, her çocukta cinsiyet fark etmeksizin değişmediği gibi, eğitim şartları, ailesi, çevresi ve şahsi deneyimleridir. Bu önemli etkenler ve hayatındaki değişimler bir kız çocuğunun hayatını ve hatta bu nedenle de dünyayı dahi etkileyebilir.

“Bir kız çocuğu değişir, dünya değişir” sözüne bazı insanlar bakış açıları daraltıp bir erkek çocuğu değişir, dünya değişir ile bir kız çocuğu değişir, dünya değişir lafını aynı konuma koyarak “Sonuçta ikisi de birer insan evladı.” diyerek sığ yorumlar yapabilmektedirler lakin atladıkları bir mesela hatta birden çok daha fazla mesele bulunmakta. Bu işin en temelindeki mesele ise kadın-erkek eşitsizliği ve cinsiyet ayrımıdır. Bildiğiniz üzere kadın-erkek eşitliği yasası Türkiye’ye 7 Mayıs 2004 yılında  TBMM(Türkiye Büyük Millet Meclisi)’nin onayı beraberliğinde yürürlüğe girmiştir. Fakat günümüz durumunda hala bazı, özellikle de belirli yerlerde cinsiyet ayrımcılığı devam etmektedir. “Bir kız çocuğu değişir, dünya değişir” sözünün “Bir erkek değişir, dünya değişir” bu versiyonda olmamasının sebebi bir kızın sıkıntılı, yorucu ve zorlu şartlara rağmen o zorlukların üstesinden gelerek büyük başarılar elde etmesi bunula da kalmayıp dünyayı değiştirmesidir.

“Bir kız çocuğu değişir, dünya değişir” sözünü destekleyen ve desteklemekle de kalmayıp dünyayı değiştiren bir çok kadın vardır ve hepsi de farklı farklı alanlarda uğraşıp dünyayı sarsmıştır. Örneğin Hürrem Sultan devletin merkezindeki kadınlardan olup sarayındaki etkin ve yetkin rolü ile varisi belirleyerek koskoca Osmanlı Devleti’nin geleceğine yön vermiştir bir başka örnek ise  bilim dünyasının geleceğine yön verenler arasında, çoğumuzun tanıdığı Marie Curie bulunmakta. Kendisi Fransız bir fizikçi ve kimyager olup Nobel Ödülü alan ilk kadın ve de ayrıca bu ödülü tamı tamına iki kez kazanan ilk bilim insanı olmuştur.

 Daha saymakla bitiremeyeceğimiz bir sürü başarılı ve dünyayı değiştiren kadın bulunmaktadır. Bu kadınların sürekli bizim karşımıza çıkmasının ve önemle vurgulanmasının sebebi ise o güçlü ve sırtı yere gelmeyen kadınları örnek alıp onların yollarında yürümemizdir. Anlamış olduğunuz üzere ben “Bir kız çocuğu değişir, dünya değişir” sözünü sonun kadar destekliyorum. Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki ne bir kadın bir erkekten üstündür ne de bir erkek bir kadından üstündür.Hem kadın hem de erkek eşit haklara  sahiptir ve hep de sahip olacaktır.

(Visited 12 times, 1 visits today)