İnsanların yüzde doksanın bir dine inandığı bir dünyada yaşıyoruz. Bu dinlerin nerdeyse hepsinde bu dünyada bir sınavda olduğumuz vurgulanmaktadır. Cehennemin sonsuz ateşlerinde yanmak ya da öldükten sonra bir solucan olarak geri dönmek istemiyorsanız bu hayatınızda iyi şeyler yapmalısınız. Sonraki hayatımda solucan olmak istemiyorsam kimin iyilik ve kötülük fikirlerini benimsemeliyim? Kötülük gerçekten var mıdır? Bir insanı ne kötü yapar? Peki gerçekten nasıl biri olduğumuzu biz mi seçeriz?
Kimlerine göre iyilik ve kötülük insanın içindedir ve birey hangisini benimsemek istediğinin kendi seçer. İyilik ve kötülük kavramı çoğumuz için çok karışık bir konsept olmasa da aslında üstüne epey kafa yorulması gereken bir konudur. İyinin ve kötünün ne olduğu, neyi yapıp neyi yapmamamız gerektiği, neyin “cıs” olduğu bize bebekliğimizden öğretilmeye başlanır. Yani aslında hepimiz belli bir yaşa kadar başkalarının iyilik kavramları kendi iyilik kavramlarımız sanarız. Birinin iyilik anlayışının başka birininkiyle tamamen örtüşmesini beklemenin de ne kadar mantıklı olacağı da tartışılır bir konudur. Alınan bir karar biri iyiyken bir başkasına zarar verebilir.
İyiliğin ve kötülüğün bu kadar göreceli birer kavram olduğunu bir kenara koyarsak insanların nasıl iyi veya kötü olarak yetiştiklerini tartışabiliriz. İnsan büyürken, her şeyde olduğu gibi, iyi ve kötüyle ilgili fikirleri de çevresel faktörlerden edinir. Sokaktan, sosyal medyadan, okuldan, ailesinden… Hayatı boyunca, büyüdükçe, farklı çevrelerde farklı etkiler altında kalarak farklı iyilik konseptlerine sahip olur, kişiliği ile beraber şekillenir.
Bu durumda iyilik kavramını, insanın vicdanının rahatlığı olarak algılanabilir. Bu durumda da hayat, yaptığımız seçimlerden ibaret olamaz mı? İnsanlar, verdikleri kararlarlarla büyür ve öğrenir. Her zaman iyilik yapmak sizi iyi bir insan yapar mı? İyi bir insanın yaptığı her şey de iyi midir? Kötü şeyler yapan iyi insanlar var mıdır? İyi insanlar var mıdır?
göre şeytan, kutsal kitaplarda size ahlak dersi vermek, iyiyi ve kötüyü öğretmen için kullanılan metaforik bir şeydir. Ne zaman birisi size neyin kötü olduğunu anlatmaya çalışıyorsa aslında onun şeytan olduğunu unutmamanız dileği ile…