23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmi bayramlarından biri olmakla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilen dünyanın ilk ve tek çocuk bayramıdır. Bu bayram bir taraftan Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, egemenliğin ilan edildiği anlamlı bir gün, diğer taraftan “yarının büyükleri geleceğin garantisi” biz çocuklar için de bir şenliktir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, TBMM’nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlamıştır. Bu bayram, 1 Kasım 1922’de Saltanatın Kaldırılması yani yönetim hakkının babadan oğula geçtiği sisteme son verilmesi ile birlikte önce 1 Kasım olarak kabul edilmiş, daha sonra 1935 yılında 23 Nisan Milli Bayramı’yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 1927 yılında ilan ettiği ve ilki Atatürk’ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Bayramı’nın kendiliğinden birleşmesiyle oluşmuştur. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmi olarak “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adını vermiştir.
Hâkimiyet-i Milliye Bayramı (önce 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM’nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlama amacındayken, Çocuk Bayramı harp sırasında öksüz ve yetim kalan yoksul çocukları bir şenlik ortamında mutlu etmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO’nun 1979 yılını Çocuk Yılı olarak duyurmasından sonra, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ni başlatarak bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde dünyanın her tarafından çocuklar gelmekte ve kendi ülkelerinin kıyafetlerini giyerek her 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında geleneksel danslarını bize sunmaktadırlar. TRT Grubu da yapılan dansları kameraya çekip, televizyona yansıtmaktadır.
KAYNAKÇA: www.dersimiz.com