İyi Bir Filmin Olmazsa Olmazı

Tarihi 19. yüzyıla kadar dayanan film sektörü, günlük hayatımıza renk katan unsurlar arasında bulunmaktadır. Film sektörü, 1880’lerde çekilen ilk sessiz filmlerden bu yana büyük bir gelişme göstermiştir. Yıllar geçtikçe teknolojinin de büyük bir hızla gelişmesi, yakın geçmişte ve günümüzde çekilen filmler ile eskiden çekilen filmler arasında özellikle görsel anlamda ayırt edilebilir farklılıklar olmasını sağlamıştır. Yıllar içinde bu sektörde binlerce ürün ortaya çıkmış kimisi izleyiciler tarafından çok beğenilmiş, kimisi ise beklentilerin altında kalmıştır. Herkesin kendine özgü kriterleri vardır. Peki bir filme iyi bir film denebilmesi için o filmin neler içermesi gerekmektedir? Bir filmin güzel olup olmadığına insanlar neye dayanarak karar veriyor? Sizce iyi bir filmin olmazsa olmazı nedir?
Filmlerde sık sık rastladığımız özel efektler, son 20-25 yıllık süreçte geliştirilen çeşitli uygulamalar ve araçlar sayesinde filmleri çok daha gerçekçi ve çekici bir hale getirmiştir. İzleyicilerin gözüne hitap eden bir başka unsur ise oyuncuların dış görünüşüdür. Yani oyunculuk yeteneği kadar dış görünüş de oldukça önemlidir. Bunlar gibi faktörler filmlerde izleyicilerin gözüne hitap ederek onları etkilemeyi amaçlamaktadır. Sadece görsellik tek başına hiçbir filmin “iyi bir film” olarak nitelendirilmesini sağlayamaz tabi ki. Filmin konusu tahmin edebileceğiniz üzere en belirleyici etkendir. İlgi çekici bir konu, güzel bir senaryo ve iyi bir yönetmen ile işleniyorsa ve bu film göz zevkine uyuyor ise ortaya güzel bir ürün çıkmasını bekleyebiliriz. Peki bunlar yeterli midir? Bence saydığımız her şey bir filmde bulunsa bile, örneğin bir filmde çok iyi bir oyuncu kadrosu, David Fincher veya Christopher Nolan gibi çok iyi bir yönetmen, inanılmaz efektler ve beklenmeyen bir son ile biten harika bir senaryo olsa bile filmin bir ana fikri, bir mesajı olmalıdır. Kitaplar ve filmler sürekli karşılaştırılır. Bazı insanlar kitaplar bize çok şey katarken filmlerin hiçbir faydası olmadığını, yalnızca zaman öldürmek için bir araç olduğunu düşünür. Ben bu fikre katılmıyorum. Bazı filmler her ne kadar büyük bütçeler ile çekilmiş ve çok beğenilmiş olsa da tamamen olay ve görsel efektler ön plandadır ve izleyicilere verdiği herhangi bir mesaj yoktur. Benim en beğendiğim filmlerden biri olan “Fight Club” ise, Brad Pitt ve Edward Norton gibi çok ünlü isimlerin ve David Fincher gibi ünlü bir yönetmenin yer aldığı zengin bir kadronun yanı sıra verdiği mesajlar ile de gerçek hayata dair mesajlar vermiştir. Bu film benim hem hayata karşı bakış açımı değiştirmiş hem de bundan sonra izleyeceğim filmlerden beklentilerimi etkilemiştir.
Yani demek istiyorum ki bir filmi gerçekten “iyi bir film” olarak nitelendirebilmek için o filmin izleyenlerin düşüncelerini etkileyebilmesi gerekir. Eğer bir filmin birbirinden popüler oyuncularla dolu zengin bir kadrosu varsa ve büyük bütçeler ile çekilmişse fakat izleyiciye verecek bir mesajı yoksa bu filmle tek hedeflenen gişeden gelecek olan paradır. Türü ne olursa olsun, bir film bittiği zaman aklımda olay örgüsü dışında bir şey kalmıyorsa ve bu film düşünce tarzımı etkileyemiyorsa benim için gerçekten iyi bir film değildir.

(Visited 147 times, 1 visits today)