İstikbal Göklerdedir!

 

Sabiha Gökçen 22 Mart 1913 yılında Mustafa İzzet Bey ve Hayriye Hanım’ın altıncı çocuğu olarak Bursa’da hayata merhaba dedi. İlkokula gittiği yıllarda babasını kaybetti ve kardeşlerinin yardımıyla öğrenimini sürdürdü. Atatürk, 1925 yılında çıktığı Bursa gezisinde Sabiha Gökçen’le tanıştı ve içinde bulunduğu güç yaşama şartlarını öğrenince de onu evlat edindi.
Sabiha Gökçen’e “Gökçen” soyadı, henüz havacılıkla ilgisinin olmadığı 1934 yılında soyadı kanununun çıkmasıyla Atatürk tarafından verildi.
Sabiha Gökçen, 1935’te Türkkuşu’nun açılış töreninde yapılan planör gösterilerinden çok etkilendi ve kendisinin de denemek istediğini söyledi.
Atatürk bu isteği “Cesaretini beğendim, Gökçen soyadına havacılık çok yakışır doğrusu.” diye yanıtlamış ve böylece Sabiha Gökçen için havacılığın yolu açılmış oldu.
1935 yılında Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık okuluna girdi. Daha sonra Ankara’da yüksek planörcülük brövelerini aldı. Gökçen yedi erkek öğrenciyle birlikte Kırım Rusya’ya gönderilerek yüksek planörcülük eğitimini tamamladı.
Gökçen’in, uçuş eğitimde gösterdiği başarılardan dolayı, Atatürk kendisine şunları söyledi:
“Beni çok mutlu ettin. Şimdi artık senin için planladığım şeyi açıklayabilirim. Belki de dünyada ilk askerî kadın pilot olacaksın. Bir Türk kızının dünyadaki ilk askerî kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi? Şimdi derhal harekete geçerek seni Eskişehir’deki Tayyare Mektebi’ne göndereceğim. Orada özel bir eğitim göreceksin.”
1936’da Eskişehir Askeri Hava Okulu’na girdi, burada av ve bombardıman uçaklarıyla başarılı görevler yaparak, dünyanın ilk “Kadın Savaş Pilotu” unvanını kazandı. 1937 yılında Türk Hava Kurumu’nun yetiştirdiği ilk kadın pilot olması nedeniyle kurumun “9 numaralı Murassa (iftihar) Madalyası” ile ödüllendirildi.
Gökçen 1938 yılında Balkan devletlerinin davetlisi olarak uçağıyla Balkan turu yaptı.
Türkiye’ye döndükten sonra Türkkuşun’da başöğretmen olarak görev aldı ve bu görevini 1955 yılına kadar sürdürdü. Ayrıca 1953 ve 1959 yıllarında Amerika’ya giderek burada Türk toplumunu ve Türk kadınını tanıttı.
1996 yılında havacılık kariyerinin en büyük ödülünü alarak dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri seçildi. Sabiha GÖKÇEN bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın oldu.
Son uçuşunu ise yine 1996 yılında yani tam 83 yaşında yaptı.
GÖKÇEN 22 Mart 2001 tarihinde yani doğum gününde 88 yaşında yaşama ve çok sevdiği göklere veda etti.

 

Kaynaklar:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Sabiha_Gökçen, http://www.sabihagokcen.aero/sabiha-gokcen-kimdir.html, http://www.sgairport.com/sabiha-gokcen-havalimani/hayati, https://www.turkcebilgi.com/sabiha_gökçen#bilgi

(Visited 441 times, 1 visits today)