Losing Brain Function

İSTENMEYEN ANILARI YOK ETMEK MÜMKÜN MÜ?

Hepimiz geçmişte yaşadığımız üzüntülü anıları veya sıkıntılı durumları unutmak isteriz. Unutmak gerçekten çok zor ve problemli bir durumdur. Geçmişte yaşadığımız ve unutmak istediğimiz sıkıntılı durumlar hem beynimizdeki ana belleğe hem de hafızamıza kaydolur ve hayatımızın belli raddelerinde bizi rahatsız eder. Bu durum sonucunda da gelecek yaşantıda psikolojik rahatsızlıklar , depresyon, panik atak vb durumlar çok sık karşımıza çıkabilir.  Peki sizce bu tip sorunları ortadan kaldırmak için de teknolojik ortamlarda kullanılan geçmişi sil tuşunu insan zihnine uyarlamak mantıklı bir düşünce olabilir mi?

Bazı uzmanlar kötü anıların da iyi anıların da insanı oluşturan temel parçalar arasında nitelendirse de bazı uzmanlar da tersini savunuyor yani bu tür durumlar için hafıza silmenin mantıklı oluşunu. Kötü anıları silmek hayatımızda bizim işimize yarayacak ders çıkardığımız tecrübelerimizi de silmek anlamına geliyor bence bunu da göz önünde bulundurmak lazım bence. Fakat sizin başınıza sizin özgür iradenizle gelmeyen başkalarının iradesi tarafından sizin hayatınıza giren travmatik olayların silinmesi evet mantıklı bir sistem olarak gözüküyor. Bu yüzden ders çıkarttığımız olaylarla gerçekten sizin iradenizle gerçekleşmemiş olayları birbirinden ayırmak bu sistem için çok önemli bir nokta bence.

Farklı bir açıdan bakacak olursak da zihnimizden silinecek olan kötü anı ve olayları gelecekte tekrar yaşayabilecek olmamız olasılığının bizi tedirgin etmesidir. Aslında doğru hayatta neyin ne zaman başımıza geleceğini bilemeyiz ve bu tür olaylar da hayatın gerçekleri olarak bilinir zaten.

Unutmak ciddi anlamda zaten zor bir eylem ve bence böyle bir sistemin uygulanması yararlı olabilir bence bütün o kirli ve kötü anıları silmek muazzam bir teknoloji fakat kötüye kullanılırsa hiç de iyi olmayabilir açıkçası. Hafızamız bizi biz yapan en önemli şeydir bu yüzden kötüye kullanılmaması gerekir bence.

Hepimiz başımıza gelen kötü anılardan büyük dersler çıkarırız ve bu hataları yapmamaya gayret gösteririz. Mesela Bernard Shaw: ”Hatalarla dolu bir hayat, bomboş geçirilmiş bir hayattan çok daha faydalı ve onurludur.” demiştir. Bu yüzden hatalarımızla var oluruz ve onlar olmadan kimse bizim kim olduğumuzu anlayamaz ki. Ne yazık ki acı ve mutlu anların beyinde depolanma ve hafızamızın bu anıları hatırlama dereceleri farklıdır. .Ana bellek adını verdiğimiz beynimizde bulunan kısma kötü anılarımız depolanır. Sosyal bellek adını verdiğimiz beynimizin sol tarafına ise  genel olarak mutlu olduğumuz anılar depolanırken aynı zamanda kütü ve kirli olanlar da depolanır yani kötü ve travmatik olaylarımızı daha çok hatırlarız.

Ben zaten bu silme tuşunun beynimizde mevcut olduğunu düşünüyorum yani biz kendi kötü ve iyi anılarımızı kendimiz kontrol edebiliriz. Fakat bu o kadar da kolay olmaz yani bunu yapabilmek için sakin düşünen travmalardan arınmış bir kafaya ihtiyaç vardır. Bu yüzden bu işi kolaylaştırmak için bu silme butonu gerektiği zaman gerektiği yerlerde kullanıldığında gerçekten yararlı olabilir. Şuanda bile çalışmalara başlamış olan bilim insanları gelecekte de bu silme butonunu geliştireceklerdir ve gelecekte gerçekten çok satacak bir ürün olacaktır.

 

 

 

 

(Visited 223 times, 1 visits today)