Israil-Filistin Savaşı

Israil-Filistin savaşı 6 Ekim’de başlamıştır ancak bu çatışma çok daha eskilere dayanmaktadır. Bu çatışma 1897’den beri var olan bir çatışmadır. Ancak günümüzdeki silahlı çatışma, Hamas Örgütü’nün Gazze’den Israil’e 5 bin adet füze göndermesiyle başlamıştır. Ayrıca Hamas füzelerin gönderilmesinin ardından karadan da bir işgal başlatmıştır. Buna cevaben de Israil “Demir Kılıçlar” operasyonun başlatmıştır. Israil bu saldırıya karşın Gazze’yi ağır bir bombardımana tutmuştur ve sivil can kayıplarına neden olmuştur. Savaşın 22. gününde ise kara operasyonu başlamıştır. Savaşın ikinci ayında can kaybı 10 bine ulaşmıştı ve bu can kayıplarının 4 bini ise çocuktu. Bu operasyon sırasında ölüm sayılarından ve daha birçok kanıttan anlaşılabileceği üzere birçok savaş suçu işlenmiştir ve işlenmeye devam edilmektedir.
Bu savaşın toprak, tarihsel ve dini kökenlere sahip nedenleri vardır. Taraflar arasındaki karmaşıklık yüzyıllardır devam etmektedir. Her iki taraf da bölgede hak iddia etmektedir ve aynı zamanda iki taraf da kendi haklı olduğunu düşünmektedir. Silahlı çatışma başladığından beri iki taraf da negatif etkilenmiştir. Can kayıpları giderek büyümektedir ve savaş devam ettiği sürece durmayacaktır.
Bu savaşın güncel sonuçları vardır; toprak kazanımı, can kayıpları, bazı siyasi gelişmeler, insan hakları ihlali ve uluslararası ilişkilerdir.
Savaşın çözülmesi, çıkmasından daha zorlu bir süreçtir ve bu süreçte iki taraf da çaba sarf etmelidir. Bu çabanın ayrıca uzun vadeli olması gerekmektedir. Uluslararası kurumların bu iki tarafı da müzakere masasına getirip arabuluculuk yapması gerekmektedir. Bu kurumların barışçıl ve sürdürülebilir çözümler bulması gerekmektedir. Bu çözüm içeresinde bazı temel konular ele alınmalıdır, mesela sınırların durumu, güvenlik garantileri, mültecilerin durumu ve Kudüs meselesi ele alınmalıdır. Toprak meselesi adil bir şekilde nötr bir kurum tarafından belirlenmelidir. Toprak meselesi savaş sebeplerinde en kilit noktalardan biridir, o yüzden daimi bir barış için bu mesele incelikle ve titizlikle halledilmelidir. İki taraf da güvenlik önlemi almalıdır. Terör olaylarının bastırılması gereklidir. Ayrıca kesinlikle demilitarize olmuş bölgeler belirlenmelidir. Filistin bu savaşta ekonomik ve sosyal olarak çok kötü etkilendiği için insani yardımlar yapılmalıdır. Sağlık hizmetleri düzeltilmelidir. Ekonomik yardımlar gerçekleşmelidir ve sağlık hizmetleri iyileştirilmelidir. Ayrıca bu yardımlar, mülteci sorununu da çözmektedir. Çünkü bu yardımlar mülteciler için yaşanabilir bir ortam hazırlamaktadır. Tabii ki bunlar uygulanması kolay şeyler değildir ancak yeterli çaba ile uygulanması imkanlıdır.

(Visited 8 times, 1 visits today)