İşgücünde Teknoloji

Teknoloji, her geçen gün günlük hayatımızdaki yerini genişletmekte. Bu durum, çoğunlukla bizim faydamıza olup hayatımızı kolaylaştırırken, bazen de teknolojinin gelcekteki yerini düşünüp korkmuyor değiliz. Çoğunlukla yaşça büyük kişiler teknolojiden korkup geri adım atıyorlar, birnevi  onu reddediyorlar. Gençler ise teknolojiye alışmış ve hayatlarını teknolojinin kollarına teslim etmiş durumda. Peki, teknolojinin etkileri artınca bu durum iş hayatını etkilerse ne olacak? Bu durum faydamıza mı olacak, yoksa zararımıza mı?

Öncelikle, teknolojinin bizim için çoğu zaman bir nimet olduğunu kabul etmek gerekir. Zaten teknoloji dediğimizde akıllara gelen şeyin robotlar ve akıllı makineler olmasının aksine, teknoloji hayatımızı kolaylaştırmak üzere tasarlanıp geliştirilen şeylere verilen genel addır. Yani, kurşun kalem bile bir teknolojidir.Bu doğrultuda ilerleyecek olursak, teknolojinin bizim faydamıza olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Fakat bunun hep böyle devam edeceğinin garantisini kimse veremez. Elbet bir gün gelir, teknoloji çığrından çıkar. Böyle bir durum gerçekleşirse teknolojinin mesleklerimizi elimizden alabileceği bile söyleniyor. Öncelikle şunu akılda tutmak gerekir ki, bu bir iddiadır. Fakat oldukça güçlü bir iddia. Teknoloji, insanların emek harcayarak yaptığı ve uzun uğraşlar sonunda tamamladığı işleri hemencecik halledebiliyor. Bunun örneklerini geçmişte de görmedik mi? Sanayi Devrimi’nde İngiltere’de buharlı makineler icat edildiğinde bu kendi el emekleriyle giysi yapan kişilerin işlerini olumsuz etkilemişti çünkü insanlar bu işi birkaç gün içinde yaparken makineler beş dakikada tamamlıyordu. Dolayısıyla, makineyle kıyafet üreten üreticiler çok daha fazla ürün elde edip bunları ucuz fiyatlara pazarlıyorlardı. Öte yandan küçük el tezgahları işleten bireyler uzun vadede az ürün elde edip bunları daha fazla bir fiyata pazarlıyorlardı. Doğal olarak da müşteriler ucuz fiyatlı ürünlere yönelerek makine kullanan üreticilerin işlerine katkı sağlamış oldular ve diğer üreticiler de işlerini zamanla bırakmak zorunda kaldı. İşte teknolojinin ileride işlerimizi elimizden alabileceği düşüncesi de tamda bu yüzdendir. Geçmişte olmuş bir şey neden bir daha gerçekleşmesin? Hem de teknolojinin ileride çok daha gelişmiş olacağını varsayarsak. Öğretmenliğin bile ileride daha az yaygın hale geleceği söylenmekte. Çünkü artık internet üzerinde tüm öğrenme kaynakları mevcut ve öğrenciler arasında bu kaynaklar gittikçe yaygınlaşıyor. Robot öğretmen iddiası da mevcut tabii ki. Bunun da gerçekleşmeyeceğinin garantisi verilemez fakat öğretmenliğin robotlarla yerinin doldurulabileceği bir meslek olmadığı yadsınamaz bir gerçek.

Özetlemek gerekirse, teknoloji hızla hayatımızın baş köşesinde olan yerini alıyor ve bu durum bizi endişelendiriyor. Bir gün gelip de teknolojinin meslekleri büyük çoğunlukla ortadan kaldırabileceğine inanan kişi sayısı da oldukça artıyor.

(Visited 14 times, 1 visits today)