İş Yerinde Yapılan Değişiklerin Verime Olan Etkisi

Hemen hemen herkesin bir işi var ve herkesin farklı bir verimlilik seviyesi var. Birisi bir başkasına göre aynı sürede çok daha fazla çalışabiliyor. Bu verimlilik pek çok şeye göre değişir. Mesela bazısı ruh hali gibi kişiselken bir başkaları belli bir ortam yüzünden verimlilik artabiliyor ya da azalıyor. Buradan çıkan sonuç ise verimliliğin çok değişkenli bir denklem olduğudur. Belki on değişkenlidir ya da yirmi veya dahası… Yani her ne kadar değişkenleri bulmaya çalışırsanız çalışın denklemi tam olarak çözemezsiniz. Ancak şu var ki; denklemleri etkileyebilirsiniz: Bir tarafına bir sayı eklemek veya çıkartmak gibi. Bu sayede verimliliği etkileyebilirsiniz.

Verimliliğin her türlü etkileneceği gerçeği bizim tarafımızdan kontrol edilemeyeceği bunun olumlu ya da olumsuz bir şekilde etkileme imkanımızın oladağını asla ve asla kanıtlamaz. Eğer bir işveren olarak çalışanları olarak tesir edeceksek belli başlı şeyler yapmamız lazım. Bunlardan biri çalışanların çalıştıkları yerleri değiştirmektir mesela. Bazı işler için insanları home-office tarzıyla çalıştırmak kendilerini daha özgür hissettirebilir. Kendi evlerinin rahatlığıyla çalışma şevkleri artar. İkinci olarak kesinlikle güler yüzlü olmaktır. Bu öneri önem açısından birinci sıradadır çünkü insanlar güvenebilecekleri yüzler, kişiler karşısında yine rahatlayarak çalışma hevesleri yükselir. Üçüncü olarak maaş alonacağı zaman yılda bir veya iki kere ikramiye yapılması.  Bu önerinin amacı böyle ufak tefek “hediyeler” insanları daha fazla para kazanma amacıyla oldukça motive eder. Dördüncü öneri için bir örnek vereceğim: Bir zincir benzinlik markasında haftanın iki gününde motorin ve benzine belli başlı indirimler gelmektedir. Bunun sonucunda ise o çevredeki diğer benzinliklere göre daha fazla kazanmakta. Bu örneğin vereceğim öneriyle ilgisi şudur: Belli başlı günlerde insanlara fazladan keyif veren şeyler sunarsanız insanlar da karşılığında verimi arttıracaktır. Mesela işverenler için bu haftanın bir gününü ücretsiz kahve günü yapmak olabilir.

Çalışanları verimini azaltacak etkenlere gelecek olursak çalışanların aşırı  ya da nadiren kontrolü verimi azaltacak bir etken olarak görülür. Çünkü aşırı kontrol, insanı kendi üzerindeki baskıyı arttırarak gerecektir. Fakat çalışanın çok nadir kontrolü çalışana gereğinden fazla özgürlüğe sahiğ olduğunu hissettirerek görevlerini savsaklamasına neden olur.Verimi pozitif etkileyen faktörlerden insanlara güler yüzle karşılamaya benzeyen ancak negatif olan bir faktör var: Çalışanları somurtkan, düşmancıl bir ifadeyle karşılamak. Nasıl güler bir yüz insanı güvenle dolduruyorsa somurtkan bir yüz ise insanın içini dondurarak insanı tehlikede hissettirir, bu nedenle insanın tüm çalışma şevkini kırılır.

Verimlilik görüldüğü gibi pek çok şekilde manipüle edilir; ister pozitif, ister negatif. Ancak günün sonunda önemli olan bu önerilerin suistimal edilmemesidir. Çünkü bu olduğu zaman ne kadar uğraşısanız uğraşın iş yerinizin ve çalışanlarınızın verimi her daim bir düşüşte olacaktır.

(Visited 28 times, 1 visits today)