İş Gücü ve Gelir Dağılımları

Son zamanlarda herkesin de görebildiği gibi ülkemizde birçok sorun var. Bu sorunlardan biri de fakirlik. Devlet bu sorunu çözmek adına hiçbir faaliyette bulunmuyor. Devam eden ekonomik kriz, vb. sorunlardan dolayı bu soruna çözüm bulunamıyor. Ülkemizde yaşayan insanların alım gücü olmamasına rağmen marketlerde satılan eşyalara, aksesuarlara, dijital eşyalara, okullara, arsalara, arabalara ve hatta evlere bile bir sürü zam geliyor. Peki ya insanların maddi durumu bu zamlarla baş edebilir mi? Tabii ki de hayır.

Maalesef ülkemizde çalışan kişilerin gelir dağılımı eşit değil. İnsanların yaptığı işe göre aldıkları ücretin farklı olması gayet normal. Eğer insanlar farklı işlerde çalışıp aynı maaşı alsaydı bu da ülkemizin sorunlar listesine eklenmiş olurdu. Ülkemizdeki asıl problemin haksız kazanç olduğunu düşünüyorum. Gece gündüz durmadan çalışan birçok insan devlette çalışan veya torpille meslek sahibi olan insanlardan çok daha az gelir alıyor. Özellikle bu eğitim ve ihtiyaçları da aşırı derecede kısıtlıyor. Eğitimden örnek verirsek, bir öğrenci sınavdan tam puana yakın bir not alıyor fakat bu başarısıyla bile eğitimin aşırı derecede pahalı olması sebebiyle kendine hedef belirlediği okula gidemiyor. Mesela böyle durumlar için devlet maddi yardımda bulunmalı. Veya mühendislik, mimarlık vb. bir bölüm okuyan öğrenci üniversiteden mezun olunca iş bulmakta zorluk yaşayabiliyor. Devlet dairesi kişinin mezun olduğu bölüme ve okula bakmıyor. Eğer başka birisi tanıdıklarının torpiliyle başarı olan kişinin yerini alabiliyor. Devlet torpille işe alımlara son vermeli. Asgari ücretle çalışan eskiden birtakım etkenlerden dolayı okuyamamış insanlar da var. Onlar şanssız olduğu için neden zor bir hayat yaşıyor? Bu ülkede herhangi bir işte çalışan birçok kişi maalesef emeklerinin karşılıklarını yeterince alamıyor. Devlet, bu adam çok çalışıyor, iş gücü çok fazla, işi de stresli bu adama daha fazla maaş vermeliyiz demiyor. Fakat torpille işe girip neredeyse hiç çalışmadan bir yerlere gelen bir çalışan ise yüksek maaşlar alıyor.

Gelir dağılımı böyle olmamalı. Herkes mesleğine, eğitimine ve yaptığı işe göre maaş almalı. Acilen devlet bu duruma el atmalı. Fakat bu sorunun çözümü göründüğü kadar kolay değil. Eğer bu sorun çözülmez ise bazı çalışanların hakkı yenilecek ve bazı çalışanlar da hak etmediği şeylere sahip olacak. Bir doktorun, bir mühendisin bile geçinmekte zorlandığı bir ülkede bir şeyler yolunda gitmiyor demektir. Böyle zor yetişen meslek grupları beyin göçü yapıyor. Bu yetişmiş insanları kaybetmek istemiyorsak gelir dağılımının devlet desteğiyle iş gücünün göz önünde bulundurularak ayarlanması gerektiğini düşünüyorum.

(Visited 13 times, 1 visits today)