İnternetin Tarihi

İnternetin tarihi hepimizin bildiği gibi incelenecek bir tarihi vardır. Şimdi bu tarihi daha yakından inceleyeceğiz. Bu internet acaba nasıl şimdiki zamanımıza gelmiş bunu göreceğiz.

internet ile ilgili görsel sonucu

İnternetin bulunmasını sağlayan cihaz bilgisayardır. 1950’li yıllarda bilgisayarın bulunması ile internet hakkında araştırmalar yapılmıştır. Şimdi internetin bulunmasını sağlayan bilim adamını tanıyalım:

Dr. Vinton Cerf:23 Haziran 1943’te doğan Cerf, matematik mühendisliği okumaktaydı. Üniversiteyi bitirdiğinde ise doğuştan engelli olan Sigrid (karısı) ile tanışmasıyla bütün dünyası değişmiştir. 1969 yıllarında ABD tarafından çıkarılan ARPANET isimli ağdan yararlanarak eşinin diğer insanlarla iletişim kurması ile yaptığı araştırmalar sayesinde interneti bulmuştur. Diğer bilim adamları tarafından da uygun görülünce 1970 yılında resmen kullanılmaya başlanılmıştır. Aslında karısının iletişim kurması için yaptığı bu çalışma da interneti bulduğu için hem şu an milyonlarca insanın kullandığı ağın mucidi olarak bilinmektedir ve aynı zamanda bir sürü ödülü de vardır.

vinton cerf ile ilgili görsel sonucu

İnternet şu an gençlerin elinde Facebook, whatsapp olarak geçmektedir. İnternet aslında her alanda kullanılabilecek iletişim aracı, haberleşme aracı olarak da adlandırılabilir. İnternette mesajlaşarak iletişim kurarsak sözsüz; görüntülü veya sesli yaparsak sözlü iletişim olur.

İnternet Türkiye’de ilk defa 1993 yılının Nisan ayında ODTÜ’de (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede CNN ve BBC gibi kurulan web sitelerine bağlanılmıştır.

Yukarıdaki haberde de görmüş olduğunuz gibi Sabah gazetesinin,Türkiye gazetesinin, Meydan gazetesinin internetle ilgili yaptığı haberlerin bir parçasını görüyoruz. Bu gazetelerin üçü de internetin Türkiye’ye gelmesiyle alakalıdır. Haberlerin birinde ise internetin gelmesiyle ODTÜ’nün, TUBİTAK’IN, Bilkent Üniversitesi’nin interneti ilk olarak kullandığını görüyoruz.

Şimdi ise Avrupa’da en çok internet kullanan ilk on ülkeyi görelim:

Yukarıda; başta Almanya, sonda Romanya ve sondan dördüncü sırada olan Türkiye’yi görüyoruz. Bu tablo sadece hangi ülkede kaç kişinin internet kullandığını göstermiştir. Fakat bu internetin iyi yönde mi yoksa kötü yönde mi kullanıldığı yazılmamıştır.

İnternet aslında bizim yani insanların hayatlarından önemli bir parça haline gelmiştir. Eğer bu durum konusunda bir anket yapıp sokağa çıksaydık,çoğu insan internetsiz bir yaşamda zor yaşayacağını söyleyebilirdi. Bu durum aslında internetin bağımlılık yapıp başından kalkmamızın sonucudur. Aslında planlı yaşamımız olursa internet bağımlılık yapmaz, yararlı hale gelir.

 

(Visited 190 times, 1 visits today)