İnsanoğlunun Yeni Evi

Soğuk savaş döneminden beri insanoğlu uzaya çıkıyor bazı görevler başarılı olurken bazı görevler başarısız oluyor. Milyarlarca dolarlar bu yönde devletler ve özel şirketler tarafından harcanıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri muhtemelen insanoğluna yeni bir ev arayışı olmasıdır. Ancak Neil deGrasse Tyson’a göre başka bir gezegeni dünya yapacak kadar gücümüz varsa yeni bir ev aramaya gerek var mıdır?

Bana göre evet vardır. Neil deGrasse göre bu paralar ile iklim sorununu açlığı çözebiliriz evet haklı. Ama buna karşı yeni gezegenleri keşfedip onları kolonileştirmek zorundayız. Bunu insanoğlu olarak biz daha önce yaptık, Amerika kıtasını 530 yıl önce keşfettik. Aslında benzer şeyler çünkü insan aramaya keşfetmeye ihtiyaç ve istek duyuyor bu da bana göre neden dünyamızın dışına çıkıp yeni gezegenleri kolonileştirmemiz gerektiği.

Diğer bir neden ise insan türünün devamlılığı. Tamam, elbette küresel ısınma bir sorun ancak o sorunu çözmemiz insan ırkının devamlığını sağlamayacak. Çünkü küresel ısınma dışında daha birçok sorun var örneğin aşırı nüfus artışı ve buna bağlı olarak gelecekte yetersiz kaynak olacak olması ya da ormanların yok olması, aşırı derecede hava kirliğinin artması ve insan yaşamını etkileyecek düzeyde hayvan türlerinin yok olması. Bu problemlerin birçoğunu insanoğlu yeni yerleri keşfedip o gezegenleri kolonileştirerek çözebilir.

Marsı kolonileştirenken aynı zamanda dünyadaki problemlere çare bulabiliriz çünkü sınırları zorlamak bunu gerektirir. Örneğin uzayda bulunan Hubble Uzay Teleskobu 1990 yılında yörüngeye fırlatıldı. Ancak teleskop mercekte bulunan kusur sebebiyle çektiği fotoğraflar net değildi. Bilim insanları bunu giderebilmek için bir sürü algoritma yazdı ve biraz zaman sonra bir doktor bu algoritmaları x-ray resimlerine göğüs kanserini saptamak için kullandı. Hatta Neil deGrasse Tyson  “Bu tür olayları öngöremezsiniz. Bir alanda yapılan bir yenilik başka bir alanda devrimsel değişimlere sebep olabiliyor” dedi.

 

Sonsuza kadar bu gezegene sıkışıp kalamayız çünkü burada kalırsak her türlü yok olacağız en basitinden neredeyse küresel ısınma durdurulmaz hale geldi bilim adamlarının vermiş olduğu sınırdayız ve 10 bin yıl sonra hiçbir şey olmasa bile iklim değişikliği sebebiyle denizler 3-4 metre yükselip insan yaşamını sonlandıracak. 100 bin yıl sonra insan nesli bu gezegende kalmaya devam ederse Evrendeki en büyük yıldız olarak bilinen VY Canis Majoris bir hipernovada patlayıp yok olacak. Dünyamızda yanında alacak.

 

Diğer kolonileşme ve yeni gezegen aramamız gerektiğinin sebebi ise dışarda bizden başka akıllı canlı formu olduğunu öğrenmek. Bu olayı evimizde çay içerek bekleyemeyiz bir gün onların bize geleceğini düşünerek. Çünkü onlar bizden milyonlarca ışık yılı uzakta olabilir ve bizden daha haberleri bile olmayabilir. Bu yüzden bizim gidip onları aramamız gerekmektedir.

Bu sebeplerden dolayı insanoğlu olduğu yerde sıkışıp kalmamalı keşfedilmemiş yıldızlara gidip o sonsuzlukta kendine yeni bir ev bulmalıdır. İçimizdeki keşfetme ve ileriye gitme duygusuda bizi o yönde itiyor. En basitinden 1903 yılında ilk kez bir kanatlı cisim yerden 10 metre süzülmeyi başarırken bundan 50 yıl sonra insanlık uzaya uydu oturtuyor.

(Visited 12 times, 1 visits today)