İnsanlık İçin İse…

 Tehlike arz eden bilimsel deneyler insanlık için yararlı ise yapılmalı mıdır? Yoksa yapılmamalı mıdır? Bu aslında etik bir sorun. Belki de yüzyıllarca tartışılmıştır.

Benim fikrime göre, insanlık için tehlike arz eden bilimsel deneyler yapılmalıdır. Çünkü insanların, canlı varlıklar olarak nesillerin tükenmesi büyük bir kayıp olur. Örneğin bir astronot tehlike arz eden bir görev yapacak ve bu görev Jüpiter Gezegeni ’ne ayak basmak olsun. O zaman astronot ölebilir. Ama bu görevi göze alabilir. Çünkü o farklı şeyler deneyerek insanlık adına büyük bir adım atacak ve bu da insanlığın soyunun tükenmemesine yardımcı olacak.

Homo Sapiens’lerin soyu neden tükendi? Çünkü hep aynı şeyleri denedikleri için. Bu davranış da Homo Sapiensler’in gelişimini önledi. Biz insanlar soyumuzun devamını sağlamak için hep yeni şeyler denedik. Biz insanlar olarak hep aynı şeyleri yapsaydık, Homo Sapiens’lerden farkımız olmazdı. Ama biz insanlık olarak böyle yapmadık, hep yeni şeyler denedik ve geliştik. Örneğin, LED ampul, akıllı cep telefonu, yapay zekâlı bilgisayar ve robotlar, yeni nesil televizyonlar, 3D yazıcılar, son model bulaşık makineleri ve daha birçok ürünleri yeni şeyleri deneyerek icat edildi. Uzaya çıkmak da tehlikeli bir görevdi ama insanlık başardı.

Sonuç olarak, yapılacak şey tehlike arz etse bile insanlık için gerekli ise yapılmalıdır. Çünkü bu bizim geleceğimizi etkileyen bir yaklaşımdır.

 

 

(Visited 29 times, 1 visits today)