Teknoloji, insanlığın başlangıcından itibaren geliştirilmiş olup günümüzde de fazlasıyla kullanılmaktadır. Şu anda nerdeyse bütün insanların kullanımında olan teknolojinin hepimizin hayatını değiştirdiği tartışılmaz bir gerçek. Peki ya elimizdeki bütün teknoloji imkânları bir anda ortadan kalksaydı ve bunları geri getirme imkânımız olmasaydı dünya nasıl bir yer olurdu?
Teknoloji aslında sadece elektrikli araçlar, internet, telefonlar vb. gibi aygıtlar değildir. Teknolojinin gerçek anlamı bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsayan uygulama bilgisi, uygulayım bilimidir. Böyle bakacak olursa mızrak da bir teknolojidir, bıçak da öyle. Ya da mesela mağara resimleri gibi. İnsanlığın başlangıcında üretilen bu icatlar bugünlerde bizi biz yapan şeyler. Bunlara “teknoloji” demesek ne diyebilirdik ki?
Dediğim gibi ilk insanların döneminden itibaren teknoloji zaten başlamıştı. O günden bu yana gelişmeye de devam etti. Bu yüzden teknoloji olmasaydı biz de büyük ihtimalle olamaz, olsak da Taş Devrinde yaşıyor gibi olurduk. Mızrak örneğimdeki gibi icat edilen her şey teknoloji zaten. Bizi bu günlere getiren her şey de teknoloji o zaman. Sizin bu yazıyı okuduğunuz aletten tutun benim bu yazıyı yazarken oturduğum koltuk da öyle. Elimizdeki bütün bu “her şeyi” alınınca da insanlık kim bilir ne hâle gelir.
Teknoloji, aynı zamanda dünyamızda düzeni de sağlar. Ancak düzen olmadan kaos hüküm sürer. İnsanın iki türü vardır: Biri iyilikle diğeri kötülükle dolu. İşte teknoloji, bu ikisi arasında düzen, uyum ve barışı garantiler. Yine teknoloji olmadan bu uyum bozulur. Sadece Taş Devrine dönmekle kalmaz aynı zamanda insanlık içerisinde sonu olmayan, devasa bir savaş çıkar. İnsanlık çökerken bir de bu sorun çıkar başımıza.
Beslenme insanların en önemli ihtiyaçlarında biridir. Tarım ve hayvancılık sektörleri bu ihtiyacı karşılamak adına büyük bir uğraş veriyorlar. Lâkin bu sektörlerde kullanılan araçlar da teknolojik. Sulama araçları ve yöntemleri, seralar, biçerdöver gibi makineler vb. araçlar tarımda çok önemli bir yere sahip. Ya da mesela hayvancılık alanındaki araçlar. O yemler ve üretimleri, ahırların dizaynları vb. gibi hayvancılıkla alakası olan şeyler de önemli. Bunlar da teknolojiyle birlikte ortadan kalkacağı için bırakın Taş Devrini insanlıktan eser kalmazdı.
İletişim ve komünikasyon da insanların en önemli ihtiyaçlarından biridir. Bugünlerde bunu sağlayan telefon, tablet, bilgisayar vb. teknolojik aletlerin günümüzde fazlasıyla kullanılmakta zaten. Özellikle günümüzdeki Covid-19 pandemisi bizleri zaten evlerimize kapatmış durumda ve bu yüzden de iletişim kurmanın en mümkün yolu uzaktan iletişim. Ve bunları da teknoloji sağlıyor. İnsanlık zaten teknolojiye bağımlı hâldeyken teknoloji yok olursa “sosyalleşme” teriminin sonu gelmiş demektir.
Sonuç olarak bana kalırsa hayatın amacı gelişmek, üretmek, sürdürmektir. Ve bunların hepsini sağlayan şey teknoloji olarak nitelendirdiğimiz yoldur. Bu yüzden insanlık fark etmez herhangi bir toplumun elinden hayatın amacını gerçekleştirebileceği yolu alırsanız işte o zaman o toplum çökmeye mahkûmdur.
Kaynak: TDK