İnsanlığın Gidişatı

İnsanların geçmişten bu yana keşfetme duygusuna sahip olduklarını fazlasıyla görüyoruz. En çok ta uzaya merak salmış  durumda. Dünyamızdaki sorunları çözmek için mi para harcamak mantıklı yoksa , uzayı keşfetmek için mi para harcamak mantıklı?

İlk olarak bu konuya başlamadan önce dünyada ki kaynakların elbet bir gün biteceğini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Dünya üzerindeki kaynaklar hızla tükeniyorken, insanoğlu kendini sağlama alma kaygısında ve doğal olarak çareyi uzayda buluyor. Günümüzde pek çok şirket  , uzay madenciliği ile ilgileniyor. Jüpiter ve marsın arasında yer alan asteroidlerin nikel, altın ve demir gibi değerli maddelerin bulunduğu düşünüyorlar. Nasa’nın bulduğu pysche 16 adı verilen dev asteroid te 700 kentilyon değerinde altın olduğu düşünülüyor. 2022 de insansız uzay aracı fırlatmayı planlıyorlar. İnsanoğlunun yaşayabileceği bir gezegen bulma peşinden koşuyorlar. Doğruda yaptıkları söylenebilir. Çünkü dünyadaki nüfus her geçen dakika çoğalıyor ve şimdiden bazı kıtalarda kıtlıklar görülüyor. Örneğin Afrika kıtasında Kongo Demokratik Cumhuriyetinde ülke nüfusunun yaklaşık %30 u açlık problemleriyle uğraşıyor bu da 30 milyon insana tekabül ediyor. Elbette dünya koşulları ile tıpatıp aynı koşullara sahip gezegenler bulmak çok zor ancak günümüzdeki teknolojileri göz önünde bulundurursak (güneş ışığı olmadan sebze yetiştiriciliği vb.) insanlar için sadece nefes alacak bir atmosfer ve su bile yetebilir. Yorumcuların da düşündüğü gibi su ve yemek savaşlarının artması acayip olası durumlardan. Uzay a yatırım yapılmasının önemli sebeplerinden biri de turizm.  Geçtiğimiz yıllarda Amerikalı otel firması yörüngeye kapsül gönderip testlere başladı.

Bütün bu saydıklarım demek değil ki dünyaya önem vermeyelim. tabi ki de dünyamızı korumamız lazım ancak bütçemizin büyük çoğunluğunu uzaya yatırmamız insanlık için çok daha iyi bir sonuç verebilir örneğin sadece tarıma(LAGARİ)  hizmet etmesi için gönderilen şu anda yörüngede bulunan uydular var. Sanmayın ki sadece tarıma hizmet eden uydular var iletişim, meteoroloji (GOES-W, METEOR-3M, maalesef Türkiye’nin uzaya fırlatabildiği bir meteoroloji uydusu yok) gibi dallara yönelik uydularımız da bulunmakta. Bunlarda dünyaya katkı sağladığı için uzaya yatırım yaptığımızda dolaylı yoldan dünyaya da yatırım yapmış oluyoruz. Bu cümleyi okuduktan sonra ara verip düşünün; bunca şey araştırılmış, yıllardır Uzayla ilgili çalışmalar yapılmış ancak hala öğrenmediğimiz, çözemediğimiz bir ton bilgi var. O yüzden uzay çalışmalarına ne kadar hızlı devam edersek bizim için o kadar iyi olur.

Bilimin hangi alanına yatırım yaparsak yapalım insana yatırım yapmış oluruz. Bu nedenle uzaya yapılan bütün çalışmalar Dünyamıza da yarar sağlıyor şartlarımızı zorlayıp yatırım yapmalıyız

(Visited 25 times, 1 visits today)