Guinness Rekorlar Kitabı 1955’ten beri insanların yararlı veya yararsız, saçma veya mantıklı; kırdıkları rekorları saklayıp diğer insanların görmesi için bizlere sunuyor. Birçok rekor bulunan bu kitabı incelemesi ve bu rekorları kırmayı denemek çoğu insan tarafından eğlenceli olarak görülüyor. Nobel Ödülleri halbuki, 1901 yılından beri insanlığa hizmet eden insanları ödüllendirmek için Nobel Vakfı tarafından verilen ödüllerdir. Bir Nobel Ödülü kazanmak da Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek de çok zordur.
Guinness Rekorlar Kitabı’nda daha çok eğlenceli aktiviteler ve rekorlar bulunur. Doğal Dünya’dan Spor ve Oyunlar adlı kategorilere ayrılan kitapta 7 farklı kategori bulunur. Bu kitap her yıl yeniden basılır ve içinde o yıl kırılan yeni rekorlar yer alır. En çok satılan kitap serisidir. Guinness Rekorlar Kitabı’na girebilmek bolca çaba ve azim gerektirir. Binlerce, bazen milyonlarca insanın en iyi olmaya çalıştığı bir şeyde en iyi olmak diğerlerinden çok daha fazla çalışmayı gerektirir.
Nobel Ödülleri ise insanlık adına büyük bir buluş yapan; insanlığa hizmet eden ve bilime katkı sağlayan insanlara fizik, kimya, edebiyat, barış, fizyoloji veya tıp alanında verilen prestijli ve önemli bir ödüldür. Nobel ödülleri de yıldan yıla verilse de Nobel Ödülü verilmeyen yıllar da vardır. Günümüzde bir Nobel Ödülü kazanmak veya kazanmış olmak çok iyi bir bilim insanı olduğunuzu veya insanlığa başka bir şekilde büyük bir katkı sağladığınızı gösterir. Bir Nobel Ödülü kazanmak yıllarca görülen eğitimin, yaratıcılığın ve azmin göstergesidir.
Nobel Ödülü’ne sahip olan Aziz Sancar’ın kendisini ve yaptıklarını bilim ile az olsa da ilgilenen herkes bilir. Kendisi Nobel Ödülü’ne hak kazanan ikinci Türk bilim insanıdır ve kimya alanında büyük bir gelişmeye imza atmıştır. Guinness Rekorlar Kitabı’nda da birçok rekor yer almasına rağmen neredeyse bu kitaptaki hiçbir insan Nobel Ödülü kazanan insanlar kadar büyük başarılara imza atmamıştır. Bu yüzden bir kişinin Nobel Ödülü kazanmasının Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesinden çok daha değerli olduğunu düşünüyorum. Sonuçta bu bilim insanları, sanatkarlar veya diğer alanlarda çalışma yapanlar kendilerinden sonraki nesillerin hayatına katkı sağlayacak çalışmalar yapıyor ve insan tarihinde büyük bir yer ve öneme sahip oluyor. Tabii ki Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanan insanların da büyük başarıları var ancak bu başarı Nobel Ödülü kazanan bir projenin veya buluşun insanlığa sağlayacağı katkının yanında küçük kalıyor.
Kısacası, hem Nobel Ödülü kazanmak hem de Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer almaya hak kazanmak büyük başarılardır ve çalışma, azim, süreklilik göstergesidir. Nobel Ödülü kazanmak bilim, edebiyat, barış veya tıp alanında yapılan büyük bir gelişme için verildiğinden dolayı bir Nobel Ödülü kazanan bir kişinin yaptığı proje veya buluşun insanlık adına katkısı, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmekten çok daha büyük bir başarıdır.