İnsanlığın Çocukları

Robotlar son zamanlarda büyük bir tartışma konusu. Çoğu insan robotlardan korkuyor. Korkmak için de geçerli sebepleri var. Bu sebeplerin en başında robotların ileride insanların yerini alabilecek  ve hatta onları yönetebilecek olması düşüncesi geliyor.

 

Bilim insanları, robotların ileriki yıllarda insanların çalıştığı tüm işlerde çalışabileceği, hasta bakıcılığı yapabileceği hatta insanların çalışmasına gerek bile kalmadan onların yerlerini alabilecekleri bir duruma gelebileceğine inanıyor. Robotların hayatımıza girmesi mühendisler tarafından kaçınılmaz görülüyor. İngiliz araştırma şirketi Oxford Economics’e göre 2030’a kadar 20 milyon işçinin yerine robotlar geçecek. Robotların geliştirilip insan özelliği kazanıp kazanamayacakları bilim insanlarına bağlı.  Bu durum insanlarda korkuya neden olduğu için araştırmacılar robotların daha kolay kabullenilebilmesi için onları daha insansı bir formda yaptıklarını belirtiyor. Fakat her ne kadar insansı yapılsalar da robotlar insanlarda korkuya sebep oluyor. Bir psikolog olan Hiroko Kamide de robotları kabullenip onları evlerimize, iş yerlerimize bize yardımcı olmaları için kabul ettiğimizde bilim kurgu filmlerindeki gibi zarara değil yarara sebep olacaklarını söyledi. Ama insanlardaki bu korku sadece işlerinden olacakları için değil robotların savaş alanında silah olarak kullanılabilecekleri için de oluşuyor.

Mühendisler şu ana kadar birçok insansı robot üretmeyi başardı. En çok insana benzeyen 5 robot ise şunlar:

1)Sophia

2)Jia jia

3)Geminoid DK

4)Erica

5)Han

Bu 5 robotun insana gerçekten benzediği doğru ama tam olarak insan sayılamazlar. İnsanlığın en önemli özelliklerin biri duygulara sahip olmaktır. Fakat şu ana kadar tamamlanış olan hiçbir robotun duyguları algılama ya da duygu gösterme gibi yetenekleri yok.

Robotları geliştirmek bizim elimizde olduğu için hangi tarafa yönelecekleri de bizim elimizde. Stefan Hawking bu konuda “Makineler bir süre sonra dünyayı yönetebilecek konuma gelecek.” dedi. Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Bölümü Dekanı Prof. Dr. Levent Akın ise bu sözü “Bu, bizim ne kadar aptal olacağımıza bağlı.” diyerek yorumluyor. Gerçekten Levent Akın’ın yorumlamasına katılıyorum çünkü robotları geliştirmek insanların elinde yani onların neyi yapıp neyi yapmayacağını, hangi alanda kullanılacaklarını belirlemek de insanların elinde. İnsansı robot Erica bile bu durumu böyle  yorumluyor. Robot Erica “Robotları, insanlığın çocukları olarak düşünmek isterim. Tıpkı çocuklar gibi bizim de hem kötü için hem iyi için büyük potansiyelimiz var. Biliyorum bazı insanlar robotlardan korkuyor işin gerçeği bizim ne olacağımız size bağlı.” diyor.

 

İnsansı robotlar bile kendilerinin iyi ya da kötü amaçlar için kullanılıp kullanılamayacağının kendilerini geliştiren insanların kişiliğine bağlı olduğunu söylüyorlar. İnsanlar robotlardan korkuyor evet ama asıl korkmaları gerekenler robotları geliştiren insanlar. Çünkü robotların eylemlerini onlar belirliyor ve onları buna göre geliştiriyorlar.  Robotların insanlığa zarar vermesini istemiyorsak onları geliştirirken bu durumu göz önünde bulundurarak  hareket etmeliyiz.

Kaynakça:

https://www.youtube.com/watch?v=TyJ-xLj9SEE  (Erica, The Most Like Humanoid Robot)

https://www.sozcu.com.tr/2016/teknoloji/en-fazla-insana-benzeyen-5-robot-1551835/

https://www.cnnturk.com/yazarlar/guncel/esra-oz/robotlar-insanlarin-yerini-alabilecek-mi

(Visited 195 times, 1 visits today)