İnsanlaşan Robotlar
Çok eski zamanlardan beri insanlar, geçimlerini sağlamak için iş arayışında ve işlerde bulunmuşlardır. Geçim kaynakları işlerden kazanılırken iş bulmak da zor olan ayrı bir meseledir. Kimi kolaylıkla bir işe girebilirken kimi ise daha zor şartlar ardından iş sahibi olabilir. Günümüzde “iş “artık her platformda yapılabilir bir meslek haline gelmiştir. Artık sosyal medyadan bile para kazanılabiliyorken özellikle pandemi sürecinde fabrikalara büyük iş düşmüştür. Pandemiden dolayı sık dışarı çıkmak istemeyen şahıslar paketlerce evlerine ürünleri depolamak veya evde sıkıntıdan kendilerini online alışverişe vermektedirler. Bunun nedeni ile, üretim çeşitliliği ve üretim hızı fabrikalarda eskiye göre daha hızlanmış hale gelmiştir.
Gelişen teknoloji ile fabrikalarda çoğunlukla yer alan makineler yerine robotlar ortaya çıkmıştır. Son iki üç yıldır gündemde olan robotlar hem hayatımıza kolaylıklar sağlamakta hem de bazı insanların işlerini, geçim kaynaklarını, ellerinden almaktadır. Büyük iş yerlerinde robot ile insan kıyaslaması konusu üzün süredir tartışılan bir konudur. Özellikle pandemi sürecinde teknoloji sayesinde çok daha hızlı gelişen robotlar, çoğu insanın yaptığı işleri yapabilme kabiliyetine erişmiştir. Google firması, yakın zamanda yapay zekâ asistanını, insanlara Youtube üzerinden tanıtmıştır. Bu asistanın restoran ve bazı dükkanları rezervasyon için arayabildiği ve rezervasyon yaptırabildiği öne sürüldüğünü ve sonucunda insanların yorumları korku ve endişe içeren sözler ile dolu olduğu söylenmektedir. İnsanların işlerinin ellerinden kayma korkusu robotlar dolayısıyla daha da artar hale gelmiştir. İnsanlara göre daha pratik ve hızlı iş yapabilen robotlar işgücü piyasasına girişlerini durduramayacak hiçbir engel olmadığından bu durum insanların işlerini kaybetmelerine neden olacaktır. Her ne kadar pratik olsalar da insan elinin gerektiği, ince işlere daha çözüm olmayan robotlar daha her şeyi yapabilme kabiliyetinde değillerdir. Wall Street Journal makalesinde belirtilen bir örneğe göre Güney Carolina’nın bir şehrindeki araba fabrikasında robotlar her gün üretim hattından geçen 5.000’den fazla otomobil kapısını ile ilgili yapılan işlemi yapmaktadır. Aynı üretim hattında çalışan insan işçiler robotların yaptığı işlemleri kontrol ediyor ve son kararı vermektedirler. Çoğunlukla robotlar işleri yapsa da fabrikanın iş gücü son on yılda 4.200 işçiden 10.000 işçiye yükselmiş ve bu insanların robotun beceremediği daha ince otomobil işlerinde icra ediyorlar.
Genele bakılırsa, her ne kadar teknoloji gelişirse gelişsin robotların yapamadığı çoğu ince işlere insan eli değmektedir. İnsan gerektiren bu işlemler işsizlik kalmama açısından önemli bir faktör olmuştur. Böylece insanlar işlerini sırf bir robot yüzünde kaybetmemiş olacak ve yaşamlarına iş sahipli bireyler olarak devam edecektir. İşsizlik sonucunda doğan geçim sıkıntısı ise, insanların bir başka derdi olmayacaktır.