Stres; anlık olarak meydana gelen, insanın yaşadığı, deneyimlediği veya gelecekte başına gelebilecek olaylar bazında insanın tehlike altında, tedirgin ve panik halinde hissetmesine yol açabilen, vücudun zihinsel veya fiziksel şekilde dışarıya vurduğu duygusal bir tepki ve durumdur.
Stres, insanlar üzerinde büyük ve güçlü bir etkiye sahip olabilmekle birlikte bu etkiler genellikle insanlar üzerinde kötü etkilere sebep olur. Bu etkilere örnek olarak: insanın mutsuz olması, kişinin motivasyonunun kalmaması, kişinin hayattan zevk almaması gibi bir sürü şeyi verebiliriz. Çünkü stres, insanı kaygılanmaya teşvik eder. Kaygı da insanı mental ve zihinsel açıdan çöküşe sürükleyebilir ve hatta insanın çeşitli psikolojik rahatsızlıklar yaşamasında temel etken olabilir.
Stresin kaygıya dönüşmesinin altında birkaç bilimsel sebep yatar. Bu sebeplerden biri adrenalin hormonudur. Kişi stres anında, böbreklerinin üstündeki adrenal bezleri aracılığıyla adrenalin hormonu salgılamaya başlar. Bu hormonun da fazla salgılanması, bir süre sonra kişi de kaygı veya tedirginlik gibi bazı duysal tepkilere sebep olur.
Bir diğer sebebi de stresin kişinin beyninin amigdala isimli bölgeyi harekete geçirmesidir. Bu bölge tehlikelerin algılanmasında, kişinin korku, kaygı, öfke ve endişe gibi duyguların yönetilmesinde rol oynar. Eğer ki bu bölge stres anında normalden fazla aktive olursa kişinin kaygı seviyesinin artmasına sebebiyet verir.
Tüm bu olumsuz ve kötü etkilere rağmen, bizler bu stres kaynaklarıyla başa çıkabiliriz. Bunun öncelikli koşulu stresimizin neden kaynaklandığını bulmaktır. Çünkü insan hayatındaki birçok şey insanın stres seviyesini arttırabilir. Stresin kaynağını bulmaktaki en etkili ve tercih edilen yöntem kişinin kendisini gözlemlemesidir. Kişi stresli olduğu zamanlarda kendini izleyerek neden o an stresli olduğunu anlayabilir ve böylelikle stres kaynaklarını bulabilir.
Stresimizin kaynağını bulduktan sonra sıra bu stres kaynağıyla nasıl başa çıkabileceğimizi öğrenmek geliyor. Stresle başa çıkmanın da birden fazla yolu vardır. Bu yollardan ilki kişinin stres anlarında kendini nefes egzersizi yapmaya alıştırması olabilir. Nefes egzersizi kişinin solunum hızı gibi bir sürü reaksiyonun dozajını düşürerek kişinin stres seviyesini azaltır.
Kişinin stresini olumlu etkileyebilecek bir diğer çözüm önerisi de kişinin stres kaynaklarını olabildiğince ortadan kaldırmasıdır. Böylelikle kişi bulunduğu ortamda daha rahat hissedecek ve stres seviyesini olabildiğince azaltmış olacaktır.
Stresi azaltabilecek başka bir yöntem de kişinin çoğunlukla olumlu düşünmesini sağlamaktır. Olumlu düşünen ve endişelenmeyen kişi strese uzak bir yaşam sürer. Bu da kişinin, stresin kendi yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerini yok etmesine olanak sağlar.
Konumuzu toparlamak gerekirse, herkesin de ortak kanıda olduğu gibi stres insanlar üzerinde önemli bir tehdit unsurudur. Fakat, bu tehdidi aşmak için doğru bir yol haritası çizersek ve bu yol haritasını düzgün bir şekilde takip edersek stres bizim için tehlike arz eden bir kavram olmaktan çıkar ve insanın mutluluğuna yeniden kavuşmasını sağlar.