Her gün kullandığımız ürünler kremler, sabunlar, temizlik malzemeleri. Bunlar kullanıma sunulmadan önce insan sağlığına etkisi nasıl ölçülüyor? Tabii ki hepimizin bildiği gibi hayvanlar üzerinde test edilip insanların kullanımına sunuluyor. Peki o hayvanların suçu neydi ya da hayvanları kullanmasak olmaz mı? Bu konu tartışmaya çok açık bir konu, kişiden kişiye değişen birçok etkeni olan ve büyük bir araştırma isteyen bir konu. Öncelikle insanlar ve hayvanlar hariç başka yöntemler yok mu? Tabii ki var. Peki varsa neden kullanılmıyor?
Ek yöntem dediğimiz yöntem yapay deri üzerinde test ediliyor. Peki böyle bir teknoloji varken neden canlılar kullanıyoruz? Bunun sebebi tepkime oranları. Peki tepkime oranı nedir? Tepkime oranı test edilecek madde cilde, dokuya verildikten sonra cildin/dokunun maddeye verdiği reaksiyondur. Yapay derilerde bu oran gerçek cilde göre sadece %20 doğruluk payı verir. Evet bu çok düşük değil fakat insan sağlını koruyacağından emin olacak kadar yeterli de değil.
İşte bu durumda iki seçenek kalıyor. İnsanlar ya da hayvanlar. Bilim insanları, insanları korumak için tabii ki hayvanları kullanıyor. Bu yöntem kesinlikle doğru değil fakat en doğru sonucu alabilmek için ve insan sağlığını koruyabilmek için gerekiyor. Peki hangi hayvanlar sıklıkla kullanılır bu tür deneylerde.
Balık, kedi, köpek, kemirgenlerde ise çoğunlukla fare, sıçan, hamster, kobay, tavşanı gibi hayvanlar kullanılır. Fakat yoğunlukla fare ve tavşan kullanılır bunun sebebi ise kusma durumlarının olmaması, hızlı gelişim göstermeleri ve çabuk düzelmeleri ve çoğalabilmeleridir. İşte bu sebeplerle hayvanlar daha çok kullanılır. İnsanlar neden kullanılmaz sorusuna gelecek olursak insanlar bu tür özellikleri taşımazlar. İnsan vücudu hayvanlarınkine göre daha güçlüdür. Özellikle boşaltım sistemi. İnsan vücuduna zehir girdiği anda vücut kana karışmaması için elinden geleni yapıp virüsü atmaya çalışır fakat hayvan vücudunun koruması daha azdır ve verilen madde daha kolay kanlarına karışır.
2016 yılında deneylere dikkat çeken bir animasyon yayınlandı “Save The Ralp”
İzlemek İçin Tıklayın