Ahtapotlarda, insanlarda yalnızca iki tane bulunan kollardan tam sekiz tane var ve insanınkilerden kesinlikle daha güçlü. Aslında kollarının arkasında bulunan iki yüz vantuz zehirli, fakat sadece avlanmasına yaramıyorlar. Aynı zamanda ahtapotların koku almasını da sağlıyorlar.
Ahtapotların bir diğer özelliği ise istedikleri zaman renk değiştirebiliyor olmaları. Bu sayede bulundukları ortama hemen uyum sağlayıp diğer balıkları tuzağa düşürebiliyorlar. Bu da ahtapotların en büyük avlanma teknikleri.
Ahtapotlarda Üreme
Ahtapotlarda üreme bir dişi tarafından yalnızca bir defa gerçekleşebiliyor. Dişi bir defada çok fazla yumurta bırakıyor, onların yanından asla ayrılmıyor fakat bebek ahtapotlar doğduklarında büyük bir miktarı ölüyor. Bunun sebebi bence bebek ahtapotlar doğar doğmaz annelerinin onları bırakması. Bu yüzden de bebek ahtapotlar kendilerini koruyacak kadar güçlenmeden ölüyorlar. Ancak bu önemli değil çünkü geriye kalan bebek sayısı bile yeterince fazla.
Bunların dışında ahtapotların en önemli ve aslında çok değişik olan bir özellikleri var. Ahtapotlar mürekkep saçıyor, bu özellik insanlarda yok. Ahtapotların vantuzları var, bu özellik insanlarda yok fakat ahtapotların zekası bütün hayvanlar alemindeki hiçbir hayvana benzemiyor. Ahtapotların zeka derecesi ve beyin çalışma oranı insanlarınkine benziyor.
Ahtapotların Beyni
Beyin, ahtapotun nöronlarının üçte birini kapsıyor. Karar verme, öğrenme, hafıza ve karmakarışık özellikler gibi üst düzey fonksiyonları kontrol edebiliyor.
Bunun bir sonucu olarak; ahtapotları incelemeyi seviyorsanız bazı garip şeylerle karşılaşacaksınız. Bir ahtapotu incelemek diğer bir hayvanı incelemek kadar kolay değil çünkü siz ahtapota baktığınızda ahtapotta size bir cevap bekliyormuş gibi veya sizi inceliyormuş gibi bakmaya başlar. Tıpkı insanların birbiriyle arkadaş olmaya çalıştıkları gibi.
Bu Beyin Nerede Bulunuyor?
Birincisi ahtapotun bu zeka fışkıran beyni küçük ve iki gözlerinin arasında bulunuyor. İkinci gariplik ise ahtapotların midesinin, böbreğinin ve karaciğerinin kafasında bulunması ve yanal kalp adı verilen bir organa sahip olmaları.
Son Bir Bilgi Daha
Ahtapotların nöronlarının çoğu beyinlerinde değil, kollarında bulunur. Her birinde birbirine bağlı gangilyon denilen kontrol birimleri vardır. Bu yüzden ahtapotlar sekiz kolun sekizini de aynı anda kontrol edebilirler.
Kaynakça:
National Geographıc Kasım 2016 sayısı