İNSAN VÜCUDU
İnsan vücudu, dışarıdan görünen ve görünmeyen organlardan ve dokulardan oluşur. Dışarıdan görünen organlara dış organlar, dışarıdan görünmeyenlere ise iç organlar denir.
Dış organlara örnek olarak, kulak, burun, göz, ağız, saç, kıl, deri, el ve ayakları sayabiliriz. Deri dokunma organı olup, vücudumuzu mikroplara karşı korur, vücut ısısını ayarlar.
İç organlara örnek olarak, akciğer, kalp, karaciğer, kaburga, mide, bağırsak, böbrek, kemik, beyin ve dili sayabiliriz. Ayrıca, damarlar da iç organlar arasında sayılabilir. Damarlar, kanın vücudumuzun her tarafından dolaşmasını sağlar. Kan, organları ve hücreleri besler ve onlara oksijen taşır.
Kalp, vücudumuzun organlarına temiz kan pompalar ve kirli kanı da çeker. Kalbimiz bir saat gibi, tik-tak atar. Arkadaşımızın göğsünün sol tarafını dinlediğimizde kalbinin attığını duyabiliriz. Kalbimiz, biz dinlenirken ve hatta geceleyin uyurken de çalışır.
Beynimiz de biz ders çalışırken, oyun oynarken, tablet, bilgisayar ya da telefon kullanırken de çalışır. Beynimiz, vücudumuzu yönetir, diğer organlara talimat verir. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Bunu da unutmamak gerekir.
İskelet ise vücudumuzun dik durmasını ve hareket etmesini sağlar. İskeletimiz olmasaydı, vücudumuz bir et veya kas yığınından ibaret olurdu.
Dişlerimiz de yediğimiz besinleri parçalamamızı ve öğütmemizi sağlar. Dişlerimiz çok önemli olduğundan bakımını yapmalıyız. Günde en az iki kez sabah ve akşam olarak dişlerimizi fırçalamalıyız.
Tırnaklarımız da parmaklarımızın güçlü durmasını sağlar.
Sonuç olarak, vücudumuzun her organı çok değerlidir. Atalarımız bu nedenle, “İnsanın neresi ağrıyorsa, canı da oradadır.” demiştir.
Hepinize sağlıklı bir vücut dilerim.
Ege SALDIRIM
3-A