İnançlarımız

İnsanlar insanlığın başından itiraben hep birşeylere inanmaya meyilli olmuşlardır , yani insanların doğasında bulunan bir özelliktşr inanmak. Belli bir zaman sonra insanlar kendileri arasında çeşitli şeyleri tanrı ilan ederek inanmışlardır bazen bu görünmeyen bir varlık bazen ise bir taştan ibaret ama hepsinin ortak bir noktası kuralları ve yönergeleri olması.Peki ya inandığımız bu şeyler bizim özgürlüğümüze mani mi oluyor yoksa aksşne bizi daha özgür bireyler haline mi getiriyor ?

İnançlarımız hepsinde bir düzene inanıyoruz aslında . İnsan kendine en uygun gelen düzene inanır ve onun doğrultusunda hareket eder  aslında başka bir önemli konu ise ne kadar kurallara uyduğumuzdur .

Kimisi inançlaeımızın özgürleştirdiğini söyler. Örneğin ; ahiret , kitaba inanan birisi başka bir insana zarar verilmeyeceğini bilir ve bu durumda aslında dolaylı yoldan diğer insanlara zarar vermeyerek onları özgürleştirmiş oluyorsun fakat bazı insanlar ise örneğin müslümanlıkta içkinin yasak olmasına tepki gösteriyor ve köleleştirdiğini savunuyor.

Benim şahsi düşüncem inançlarımızın ilk kuralı diğer insanların kötü anlamda etkilemeyecek olması lazım.İnsan istemediği şeyleri sadece inancının bir parçası diye yapmamalı işte bu köleleştirmeye girer bu nedenle aklını kullanarak durumu kavrayıp yaparsak özgürleştirme kısmında yer alırız.

Dinimizin dediklerini yaptığımız için köleleştirilmiş mi oluyoruz? Şöyle düşünelim ; bir arkadaşımızın her dediğini yapıyoruz bu bizi onun bir nevi kölesi haline mi getirir ? Aslında henüz cevap vermek için erken , asıl nokta denilen şeylerin içeriği .

Sonuç olarak kimisi özgürleştirdiğini savunurken kimisi de köleleştirdiğini söylemiş ama herkes köleliği kötü bir yön olarak almış aslında köle olmak bazı şeyleri sorgulamamaktır da bir yandan eğer herkes her şeyi sorgularsa hiçbir zaman huzur sağlanamaz çünkü herkesin eşit olma gibi bir ihtimal söz konusu dahi olamaz bu nedenle bence herkesi özgürleştirmesek daha iyi en azından belli bir denge için . Ben dinlerin ikisini de eşit yapmasını isterim bu demek değil ki insanlar saçma sapan şeyleri onaylıyacak: Hayır, tam aksine doğruyu onaylıyığ yanlışa karşı tepki verecektir en sağlıklısı da işte budur.

Bazen her şeyi anlamamak en iyisidir.

 

 

 

 

(Visited 14 times, 1 visits today)