Kendinize İnanabilir misiniz?

Bir durum söz konusu olduğunda biz insanların beyni bu durumu yapıp yapamayacağını analiz ediyor. Öyle ki siz kendinize “Yapamayacağım.” dediğiniz anda o işe başlamayın bile. Sebebi ise kanıtlanmıştır.

“Bir şeyin imkansız olduğuna inanırsanız beyniniz bunun neden imkansız olduğunu size ispatlamak üzere çalışmaya başlar. Ama bir şeyi yapabileceğinize inandığınızda, gerçekten inandığınızda aklınız yapmak üzere çözümler bulma konusunda size yardım etmek için çalışmaya başlar.” demiştir Dr. David J. Schwartz. Peki bu söz ne kadar doğru? Söz kendimize inanmaktan açıldığı için sizinle bir hikaye paylaşacağım.

Japonya’da bir holdingin genel müdürü pek de verim alamadığı ve ciroların düşük seyrettiği satış bölgesinin müdürünü yanına çağırıp şöyle demiş:

“Siz, bölge müdürlerimizin arasından seçtiğimiz en uzman kişilerden birisi olduğunuz için grubumuzdan otuz tane üstün performanslı ve işinde uzman olan satış elemanını size vereceğiz. Bu satış elemanlarının önümüzdeki yılda performanslarını korumaları ve daha verimli olmalarını sağlamanızı istiyoruz.”

Bölge müdürü kendisi hakkında düşünülen şeylerden memnun bir şekilde yeni elemanları ile birlikte çalışmaya koyulmuştur. O yıl hep birlikte çok başarılı işler yapmışlar. Hatta daha önce ciroları düşük olan bölgenin başarı oranı en iyi bölgeye nazaran artış bile göstermiştir. Faaliyet yılı sona erdiğinde genel müdür bölge satış müdürünü tekrar yanına çağırmış ve ona şöyle demiş:

“Bir itirafta bulunmak istiyorum. Ekibimdeki satış elemanlarının hiçbiri üstün performanslı ya da işinde uzman kişiler değildi. Onlar sıradan vasıflara sahip rastgele seçtiğimiz personellerdi.”

Bölge müdürü elemanlarda görülen bu başarının ve bölgesindeki istikrarlı yükselişin kendi uzman kişiliğinden dolayı olduğunu geçirmiş aklından. Genel müdür o esnada devam etmiş konuşmasına:

“Bir itirafım daha olacak. Siz de bölge müdürlerimiz arasındaki en uzman kişi değilsiniz. Üstelik iş üretim kapasiteniz oldukça düşük ve cirolarınız yeterli seviyede değildi. Size sadece bir şans vermek istedim o kadar… Sizi tebrik ediyorum çünkü siz sadece inandığınız için başarılı oldunuz.”Bir müzik enstrümanı çalmak, beyninizin görsel, işitsel ve motor kortekslerinin aynı anda çalışmasına neden oluyor. Bir enstrüman çalarken sol lobun dilsel ve matematiksel yeteneklerini, sağ lobun yaratıcılık yetenekleriyle buluştururuz.

İnternette okuduğum bu hikayeyi sizinle paylaşmak istedim ve bu hikaye yaşanmıştır.  Ana fikri ise insan inandığı için her şeyi yapabilir. İnsan cidden inanırsa istediği her şeyi yapar. Sadece kendinize inanmanız ve beyninizi bunun için çözüm bulmaya odaklamalısınız. Karşınızdaki şey ne olursa olsun. Bir hastalık veya bir ders. Hatta ve hatta yaptığınız spor. Kendine güven sizi hayatta başarılı kılar. TEK ENGEL SİZSİNİZ. İnsan beynindeki gliyal hücrelerin sayısının, nöronların sayısından en az 10 kat daha fazla olduğu düşünülüyor. 20 yıl öncesine kadar gliyal hücreleri yalnızca nöronları bir arada tutan hücreler olarak görülüyordu fakat günümüzde bu hücrelerin karmaşık düşüncelerde önemli payı olduğu biliniyor.

(Visited 58 times, 1 visits today)