İLK TÜRK KADIN YAZAR

İlk Türk kadın yazar olan Fatma Aliye Topuz, 9 Ekim 1862’de dünyaya geldi. Kendisi çocukken özel eğitim almasa da abisi Ali Sedat Bey’in aldığı özel dersleri dinleyerek kendini geliştirdi. Fransızca üzerine olan merakından sonra ders alıp Fransızca öğrendi.

17 yaşındayken Gazi Osman Paşa’nın yeğeni olan Faik Bey ile evlendi. Evliliğin ardından ilk on yılında eşinden gizli kitap okudu, daha sonra eşinin tutumunu değiştirmesinden sonra tercümanlık yapmaya başladı. Fatma Aliye Topuz, aynı zamanda ülkemizin ilk kadın tercümanıdır.

1889 yılında George Ohent’in Volonte kitabını Meram adıyla çevirip Bir Hanım imzasıyla yayınlamasıyla ünlendi. Bir Hanım’ın çabaları ünlü Yazar Ahmet Mithat Efendi’nin de ilgisini çekti.

 

 

Tercüman-i Hakikat dergisinde Fatma Aliye’yi övdü. Fatma Aliye’yi manevi kızı kabul eden yazar daha sonra Fatma Aliye ile birlikte Hayal ve Hakikat kitabını yazdı.

1914 yılında son yapıtı olan Ahmet Cevdet Paşa ve Zamanı’nı yayınladı. İlk Türk roman yazarı ve İlk Türk kadın tercüman unvanını aldı. 13 Temmuz 1936’da hayata gözlerini yumdu. İsmi Beyoğlu ve Çankaya’da birer sokağa verildi. Günümüzde ise 50 Türk lirasının arkasında Fatma Aliye’nin portresi bulanmaktadır.

(Visited 58 times, 1 visits today)