İleri Dönüşüm

Günümüzde artan çevre problemleri kadar küresel ısınma da oldukça önemli ve hepimizin ortak bir sorunu haline gelmiştir. Durum her ne kadar iyiye gitmese de yine de bazı kuruluşlar, insanlar dünyamızı en az zararla kurtarma çalışmalarında bulunuyorlar. Ne mutludur ki birkaç insan bu sayede bilgileniyor ve peyderpey de olsa bu problemlerimizi azaltma yönünde adımlar atılmaya başlıyor. 

Aslında çevre kirliği yaratmak oldukça zahmetsiz bir iştir. Doğaya attığınız, sizin önemsiz bulduğunuz küçük bir ambalaj dahi çözünemediği için kirliliğe sebep oluyor. Ve tabii ki çevre kirliği beraberinde küresel ısınmayı da getiriyor. Belirttiğim gibi çevreyi kirletmek her ne kadar kolaysa, tekrar iyileştirmeye çalışmak bir hayli zordur. Bunun için gelecek nesillere konforlu bir yaşam ortamı sağlamak hemen hemen insanoğlunun elinde olan bir şey. 

Sonuçları iyi olmayacak bu iki olay karşısında bazı firmalar – özellikle giyim kategorisinde – geri dönüştürülmüş materyalden yapılan ürünlerini piyasaya sürmeye başladı. Aklınıza gelebilecek her türlü ürün yapılıyor. Kıyafet, bazı aksesuarlar, çoraplar hatta cüzdanları bile bu uygulamalarla yapıyorlar. Bazen alışverişimizi bitirdikten sonra doğayla çözünebilen poşetler bile verilebiliyor. Ya da sıradan bir market poşetini parayla veriyorlar. Ki bu uygulama bütün Türkiye’de uygulanmakta, bu sayede inanılmaz derecede çevre kirliliği önlenmiş oldu ve önlenmeye de devam ediyor.

Peki giyim firmalarının yürütmüş olduğu geri dönüşümden üretilen ürünlerin bizlere zararı olur mu? Birçok kişinin aklında bir soru işareti oluyor. Öncelikle yararlarına bakalım. Geri dönüşüm dediğimiz şey genelde kullanılmış kağıt, cam, plastik, ahşap tarzı materyallerden oluşuyor.  Bu maddeleri makineler sayesinde yeni bir forma dönüştürüyorlar ve karşımıza yeniden kullanabileceğimiz bir ürün çıkıyor. Geri dönüşüm sayesinde enerji kullanımında büyük bir azalma söz konusu oluyor. Bunun yanı sıra ülke ekonomisine katkı sağlıyor aynı zamanda en büyük ve yararlı özelliği çevrenin daha temiz bir hale dönüşmesi. Üstüne ağaçlar da kesilmiyor, bu sayede oksijen ihtiyacımız azalmamış oluyor. Toprak verimliliği olması gerektiği gibi kalıyor, üretim için hammadde arayışına da gerek kalmıyor. Bütün bunlar ve daha fazlası geri dönüşümün avantajları kategorisinde yer alıyor.  

Negatif yönlerine bakacak olursak; bazı geri dönüştürülen kıyafetlerin kumaşları insanlar üzerinde alerjik reaksiyona sebep olabiliyor, materyali sağlıksız olan ürünler insanlar üzerinde kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Yani aslında pozitif yönleri negatif yönlere göre çok daha fazla. Çevreye faydası olan ürünler insanlar için bazen zararlı olabiliyor. Bu noktada bizlerin de ne alacağımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Bütün bunları yaparken de doğaya sahip çıkmayı unutmamak lazım elbette. 

(Visited 93 times, 1 visits today)