İlaçlarla Katledilen Masum Canlar

İlaçlar, doğumdan son nefese kadar insanların hayat standartlarını yükseltir ve yaşam sürelerini uzatırlar. Yaşlısından gencine her yaştan insan daha rahat bir yaşam sürebilmek için hastalıkta veya ufak bir sorunda ilaçlara başvururlar. Peki sizce sadece insanların hayatını kolaylaştıran ve onların hastalıklarına derman olan bu ilaçların masum hayvanlar üzerinde denenmesi ne kadar doğru? Şahsen insanlar için hiçbir suçu olmayan bu canların hayatlarını kaybetmesi ve acı çekmesi beni çok üzüyor, vicdan azabı çekmeme sebep oluyor.

Hayvanlar, özellikle de omurgalı olanların yapıları insanlara benzediği için ilaç testlerinde veya kozmetik ürünlerin güvenilirliği ile ilgili testlere tabi tutulurlar. Bu testlerin kesin sonuç vereceğinin bir garantisi yoktur. Denenecek ilaçların etkisini ölçmek için, hayvanlar üzerinde yapay semptomlar oluşturuluyor ve uygulama boyunca acı çeken hayvanlar üzerinde insan hastalıkları modellenmeyi amaçlıyor. Deneyler omurgalı omurgasız her çeşit hayvan üzerinde özellikle de kemirgenler üzerinde yapılmıştır. Bu deneylerin birçok ülkede yasaklanmasına rağmen hala yaygın bir şekilde uygulanıyor olmasının sebebi hızlı sonuçlar alınabilmesidir. Hayvanlar kısacık ömürlerinde o cehennem gibi laboratuvarlarda aç, susuz ve korkmuş bir şekilde yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyorlar. Hatta daha da acımasız bir şekilde kesilip, biçiliyor ve yakılıp, donduruluyor. Vücutlarına zararlı ölümcül maddeler enjekte edilip radyasyon ve zehirli gazlara maruz bırakılıyorlar. En acı ve kabul edilemez olanda şu ki bu deneyler bir nevi bir hiç uğruna yapılıyorlar. Çünkü bunca eziyete, işkenceye ve kan donduran çalışmalara rağmen birçok ilaç hayvanlarda güvenli bulunmalarına rağmen insan sağlığını tehlikeye attığı için piyasadan geri çekilmiştir. Bu durumu destekleyen pek çok durumda bulunmaktadır. Hayvanlarda insan hastalıklarının %2’den daha az bir oranı gözükmektedir. Piyasada bulunan çoğu ilaç hayvanlarda kansere sebep olmaktadır. Doktorların %88’i hayvanlar ve insanlar arasındaki anatomik ve fizyolojik farkların hayvan deneyleri sonuçlarını yanıltıcı hale getirmesinin son derece mümkün olduğunu ifade etmektedir. Günümüze kadar 200.000 kadar ilaç piyasadan çekilmiştir. Hayvan deneyleri yerine kullanılabilecek en az 450 yöntem bilinmektedir. İnsanları uyutan morfin kedilerin heyecanlanmasına sebep olmaktadır veya yaygın olarak kullanılan aspirin farelerde doğum sakatlıklarına sebep olmaktadır. Bu tür yaşanmışlıklardan dolayı hayvan deneylerini amaçsız bir işkence olarak görüyorum. Eğer yapılması gereken bir deney varsa da insanlar üzerinde yapılmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu deneyler bana göre gönüllü insanlarda veya mecburen bir cana zarar gelecekse masum hayvanların değil, suçlu insanların üzerinde yapılması gerektiğini düşünüyorum. Mesela tacizciler, katiller ve benzerleri.

Toparlamam gerekirse ilaç testlerinin pek çok alternatife rağmen ve yanıltıcı sonuçlar vermesinden ötürü canlı hayvanlar üzerinde denenmesini hiç etik bulmuyor ve bir an önce bütün ülkelerde yasaklanması gerektiğini düşünüyorum.

 

(Visited 6 times, 1 visits today)