Günümüz dünyasında insanoğlu var olmuş, aktif olarak insanların yakalanabileceği veya belli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilecek birçok hastalığa araştırmalar, belli deneyler ve gittikçe ilerleyen teknoloji sayesinde bir çözüm bulabilmeyi başarmışlardır. Birçok hastalığa bulunan bu tedaviler, hastalığa bağlı olarak değişse de, bunlardan en pratik olanı, en sık tercih edileni ilaçlardır. Peki herhangi bir grip, soğuk algınlığı, beta, vb… hastalıklarda ilk akla gelen, sağlık sektöründe de çok önemli bir yere sahip olan bu ilaçların araştırma, üretim ve test edilme aşamasına ne kadar hakimiz?
Elbette herhangi bir hastalığın çözümü olacak bir ilacı piyasaya sürebilmek için o ilacın gerçekten güvenilir olması yani birçok kez denenmesi ve test aşamalarından geçmiş olması gerekir. Sonuçta piyasaya sürülecek ve sağlık sektörüne girecek herhangi yeni bir sağlık ürününün, insan hayatı için bir tehdit oluşturmuyor olması gerekir. Bunu anlayabilmek için de bilim insanları çıkacak ilacı piyasaya sürmeden önce, canlı bir hayvan ile test eder, vereceği tepkiye ve ilacın o hayvan üzerindeki etkilerine göre de test aşamasını geçtiği taktirde ilaç insanların kullanımına hazır hale gelir. Peki bu ne kadar güvenilir veya doğru?
Bana göre ilaçlarda test aşamasında hayvanların kullanılması ve bu test sonuçlarına göre o ilaç hakkında bir yorum yapılması tamamen yanlış. Öncelikle hayvanların güvenliği, ekosistem dengesinin bozulmaması ve hayvan neslinin devamı için kullanılamaz. Ayrıca bir hayvan üzerinden yapılan testlerle, o ilacın insanlara zarar verip vermeyeceği, aynı etkiyi yaratıp yaratmayacağı anlaşılamaz. Hayvanların ilaca karşı vermiş olduğu tepki ile insanların ilaca vermiş olduğu tepki çok farklı olabilir. Denek olarak kullanılan hayvan türüne ve bağışıklık sistemine göre de farklılıklar gösterebilir. Bu yüzden de hayvanları denek olarak kullanmak mantıklı olmaz.
Sonuç olarak; bu ilaçların testi için ya o hastalığa yakalanmış ve bu riski alabilecek bireyler üzerinde test yapılabilir veya ilaç test edilemeyecekse ilaç ambalajının üzerinde ‘test edilmedi’ gibi bir uyarı bulundurulabilir. İnsanlardan da bu riski alabilecek kişilere göre de ilacın güvenilirliği anlaşılabilir. Ama bunun için hayvanları kullanmak, hem de test başarılı olsa bile yine de tam güvenilirlik sağlamayacak bir yöntem olan hayvanları kullanmak bana göre yanlış bir test etme yöntemidir.