İklime Göre Duygular

Havanın hayatımızı etkilediği kesin, ancak hayatımızı nasıl etkilediği hala kanıtlanmadı. Bulunan şey, havanın bir kişinin ruh halini olumlu olmaktan çok olumsuz hale getirmesidir. İnsanlar havadaki değişikliklerden kolayca etkilenir. İnsanların etkilenmediği çok az bir sıcaklık aralığı vardır, daha yüksek veya daha düşük sıcaklıklar, ruh halini hızla olumsuz yönde etkileyecektir. Sadece sıcak veya soğuk değil, aynı zamanda şiddetli yağmur, bulut örtüsü ve nem de ruh halimizi etkiler.

Havanın ruh halimizi etkilediği birçok farklı şekilde görülebilir. Örneğin sanatta, fotoğrafçılıkta ve sosyal medyada. Bir tabloya veya fotoğrafa olumsuz bir hava katmak istediğinizde ne yaparsınız? Karanlık, yağmurlu, puslu veya buna benzer bir şeyi kullanarak fotoğrafınızı çeker veya resmedersiniz. Bir şeyin olumlu bir his uyandırmasını istediğinizde ne yaparsınız? Güneş ışığı, aydınlık, bulutsuz ve bunun gibi daha fazlası size doğru ortamı verecektir. Bu, insanların gerçekten de havadan etkilendiğini kanıtlar.

Bazı hastalıklar da hava koşullarından etkilenir, örneğin kış depresyonu olarak da adlandırılan mevsimsel duygusal bozukluk. Kış depresyonu, gün ışığının olmamasından kaynaklanır ve karanlık, olumsuz hislere neden olur. Havanın soğuk olmasıyla insanların çoğu vakitlerini yaza kıyasla içeride geçirirler. Bu durum da insanları çoğu zaman mutsuz eder. Mevsimsel duygu durum bozukluğu (MDB)  gerçek bir rahatsızlıktır ve çoğu insan bundan mustariptir. MDB için tedavilerden biri çok etkili olan parlak ışık tedavisidir. Bunun nedeni, ruh hali yükselmesiyle ilişkili beyin hormonu olan serotonin hormonunun parlak ışığa maruz kaldıkça yükselmesi ve azalan güneşe maruz kalma ile düşmesidir. Yaz aylarında bu rahatsızlık sadece güneş ışığı ile iyileşir ve bu nedenle hava durumu ruh halinizi etkiler.

Sıcaklık, güneş ışığından bağımsız olarak zihnimizi ve davranışımızı da etkileyebilir. Yaklaşık 20 ° C olan ideal sıcaklıktan ne kadar uzaklaşırsa o kadar fazla rahatsız hissederiz. Bir çalışma, sıcaklıklar bu değerin altına düştüğünde veya üzerine çıktıkça yardım oranlarının düştüğünü buldu. Ek olarak, sıcaklık ne kadar yüksek olursa, daha fazla insanın agresif davranma olasılığı o kadar yüksektir. Daha sıcak yıllarda, aylarda, günlerde ve saatlerde saldırganlık oranları daha yüksektir, bu da artan cinayetler, isyanlar ve şiddet eylemleri ile gözlenebilir hale gelmiştir.

Sıcaklığın ve güneş ışığının ötesindeki hava durumlarının da ruh halini etkilediği gösterilmiştir. Nem, insanları daha yorgun ve asabi yapma eğilimindedir. Barometrik basınç dalgalanmaları ruh halini değiştirebilir ve baş ağrılarını tetikleyebilir, bazı çalışmalar düşük basınç ile intihar arasında bir bağlantı bulmuştur.

Bununla birlikte, havanın ruh hali üzerindeki etkileri doğrudan biyolojik değildir. Aynı zamanda psikolojik ve sosyaldirler. Isının saldırganlıkla ilişkilendirilmesinin bir nedeni, insanların sıcak havalarda toplum içinde daha fazla etkileşime girmesidir.

Aslında, havanın ruh hali üzerindeki etkileri davranışımıza ve nasıl düşündüğümüze bağlıdır. En temelde, hava durumu bizi ancak buna tamamen inanırsak etkileyecektir.

 

(Visited 112 times, 1 visits today)