Hologram teknolojisi şimdiden hayatımızda büyük bir yer edinmeye başladı. Aslında güvenlik için üretilmeye başlanmış ama farklı alanlara da ulaşmıştır. Konserler ve taklitçiliği önlemek gibi alanlarda kullanılan hologram aslında nedir? Nerelerde kullanılır?
İlk kez 1947’de Gabor tarafından ışık dalgalarının film üzerinde çoğalması fikriyle elde edilen desenlerden oluşturulmuştur. Zamanımıza kadar birçok fizikçinin araştırma konusu olmuştur.Star Wars, Bac to the Future gibi filmlerde de karşımıza çıkmıştır.
Hologram lazer ışın dalgalarının pozitif karışımı ile oluşan üç boyutlu kayıttır. Türkiye dahil birçok ülkede kullanılan hologram paralarda, kimlik kartlarında, nüfus cüzdanları ve pasaportlarda, ehliyetlerde, diplomalarda ve piyango biletlerinde kullanılmaktadır. Bunun sebebi dokümanların taklit edilmesini engellemektir. Bu yüzden telif hakkı bildiren ürünlerin üstünde hologram bulunmaktadır.
Her geçen gün artan diğer kullanım alanlarından bazıları organik tarım ve tohumlar olmak üzere; kozmetik ürünler, ilaç sanayi, kırtasiye, mücevherat ve takı, resim ve gıda ürünleridir. Ayrıca hologram markaların değerini de artırıyor çünkü ürün değerini ortaya koyuyor ve düşük maliyetli olması da büyük bir avantaj sağlar.
Hologramın en bilindik kullanımlarından bir konserlerdir. Ölen şarkıcıların hayranlarıyla tekrar bir araya gelmesini sağlar. Bunun önemli örneklerinden biri olan Tupac 1996 yılında ölmüştü. Fakat Coachella Festivali adında bir festivalde sahne alacağı söylenince biletler kısa sürede tükendi. İnsanlar konserde Tupac ve Snoop Dogg ile beraber şarkı söylediğine tanık oldu.
Bu konserin arkasındaki sır işte şöyle:
Sahne alan kişinin animasyonu aynalı yüzeye yansıtılıyor ve görüntü açılı olan şeffaf ekrana yansıyor. İnsanlar sahne alan kişiyi görebiliyor ama ekranı göremiyor.
Tupac dışında sahneye tekrar çıkan veya çıkması planlanan bazı sanatçılar şunlardır: Michael Jackson, Marilyn Monroe, Jim Morisson, Whitney Houston, Jimi Hendrix ve sanal pop star Hatsune Miku. Hatta bir sene önceki haberlere göre Amy Winehouse hologram olarak dünya turuna çıkacaktı.
Sonuç olarak hologram teknolojisi günümüzde birçok kullanım alanı olan lazer ışınlarıdır.