Facebook, 16 Mart’ta yaptığı açıklamada, Cambridge Analytica’nın Cambridge Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Aleksandr Kogan’dan kullanıcı verilerini aldığını söyledi. Kogan’ın, kendisini psikologlar için bir araştırma aracı olarak nitelendirirken, görünüşte kullanıcılara kişilik tahminleri sunan “thisisyourdigitallife” adlı bir uygulama oluşturduğu bildirildi.
Uygulama, kullanıcılardan Facebook hesaplarını kullanarak giriş yapmalarını istedi. Oturum açma işleminin bir parçası olarak, kullanıcıların Facebook profillerine, konumlarına, hizmette neleri beğendiklerine ve en önemlisi arkadaşlarının verilerine de erişim istedi. Facebook’un verileri, İngiltere’nin Brexit oylaması ve 2016 ABD başkanlık seçimleri sırasında siyasi amaçlar için kullanılmış gibi görünüyor. Facebook’a göre, Kogan’ın bu kullanıcı verilerini kullanıcı izni olmadan Cambridge Analytica’ya göndermesi, sosyal ağın kurallarına aykırı bir şey.
Facebook başkan yardımcısı ve genel danışmanı Paul Grewal yaptığı açıklamada, “Kogan bu bilgilere legal bir şekilde ve o sırada Facebook’taki tüm geliştiricileri yöneten uygun kanallar aracılığıyla erişmesine rağmen, daha sonra kurallarımıza uymadı” dedi. Kogan yorum taleplerine cevap vermedi. New York Times, gizlilik anlaşmalarına atıfta bulunduğunu ve kişilik tahmin programının “çok standart bir Facebook uygulaması” olduğunu söyleyerek neler olduğu hakkında ayrıntılı bilgi vermeyi reddettiğini söyledi.” Eski bir Cambridge Analytica yöneticisi Brittany Kaiser, Facebook’un şu ana kadar saydığı 87 milyondan daha fazla kişinin profilinin satılsığının mümkün olduğunu söyledi. İngiltere Dijital, Kültür, Medya ve Spor komitesinin 17 Nisan’daki duruşmasında “Neredeyse kesin” dedi. Trump kampanyası, 2016 seçimleri sırasında veri operasyonlarını yürütmek için Cambridge Analytica’yı işe aldı. Sonunda Trump’ın baş stratejisti olan Steve Bannon’un da Cambridge Analytica’nın yönetim kurulu başkan yardımcısı olduğu bildirildi. Şirket, kampanyanın reklamlarla hedeflenecek seçmenleri belirlemesine yardımcı oldu ve kampanyanın nerede durdurulacağı gibi yaklaşımına en iyi nasıl odaklanılacağı konusunda tavsiyelerde bulundu. Ayrıca konuşmalarda söylenecek şeyler gibi stratejik iletişime de yardımcı oldu.Nix, geçen yıl CNET kardeş sitesi TechRepublic ile yaptığı röportajda, “Yaptıklarımızın uygulamaları sonsuzdur” dedi. Beyaz Saray yorum talebine cevap vermedi. Web sitesine ve çeşitli basında çıkan haberlere göre, Cambridge Analytica diğer 2016 başkanlık seçim kampanyalarıyla da çalıştı. Bunlara, Trump’ın kabinesine konut ve kentsel gelişim sekreteri olarak katılmaya devam eden Senatör Ted Cruz ve aday Ben Carson’ın kampanyaları da dahil edildi.
Bu yapılan düpedüz özel hayatın gizliliği kanununa karşı çıkmaktır. Milyonlarca insanın bilgileri satılmış ve Trump gibi bir ismin seçim politikasında kullanılmış. Böyle bir skanaldan sonra Facebook şirketinin hala ayakta durduğu tartışma konusu. Umarım böyle bir olay bir daha yaşanmaz.