Hidroelektrik santralleri su gücünden enerji elde edilmesini sağlarlar. Akarsulara inşa edilerek hızlı akan suyun enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren yapılardır. Hidroelektrik santrallerinin yararları kadar zararları da vardır.
Hidroelektrik santrallerinin kurulması ile akarsuyun boşa akması önlenmiş olur. Bu akış enerjiye dönüştürülerek bölgedeki enerji açığı önlenmiş olur. Hidroelektrik santralleri UNESCO ve Avrupa Birliği tarafından çevre dostu olarak değerlendirilmektedir. Kurulacak olan bölgede halka yeni iş olanakları sağlar. Bölgenin kalkınmasına yardımcı olur. Enerji bağımlılığını azaltır. Hidroelektrik santralleri atık oluşturmamaktadır dolayısıyla çevreyi kirletmez. Yenilenebilir ve temiz enerjidir. Uzun ömürlüdür. Elde edilen enerji ile maliyetini kolayca çıkarır. Düşük maliyetlidir.
Hidroelektrik santrallerinin sağladığı yararların dışında pek çok zarara da sahiptir ve yapılacak alanlarda halk tarafından istenmemektedir. Öncelikle inşa edildiği dönemde çevreye büyük zarar verir. İnşa esnasında akarsu kanallar ile başka yöne akması sağlanmakta, canlı ve ormanlara zarar verilmektedir. Bölgede hastalıklarda artış yaşanmaktadır. Bölgede erozyon ve sel baskınlarında artış yaşanmaktadır. Santral çalışırken baraj gölünde yüksek miktarda buharlaşma olmaktadır. Bu da çevre topraklarındaki verimliliği azaltmaktadır.
Hidroelektrik santralleri sağladığı yararlar kadar zararları da vardır. Bölgenin enerji ihtiyacı düşünüldüğünde güneş ve rüzgar enerji santralleri de hidroelektrik santrallerine alternatiftir. Fayda ve zararları çevre raporları ile birlikte çevre, jeoloji, elektrik, inşaat ve ziraat mühendisleri tarafından bilimsel verilerin karşılaştırılması ile en doğru karar verilmelidir.