Neden Tiyatro?

İnsanlar küçük bir kutuya bakmak yerine, canlı bir oyun içerisinde olmayı tercih ederler. Her zaman öğretmenlerimiz bize ayda ya da haftada bir tiyatroya gitmemizi söylerler. Bunun nedeni de tiyatronun insanlarda, özellikle de çocuklarda hayal gücünü geliştirdiğini bildiklerindendir. Benim için tiyatro demek canlı bir oyun, tatlı bir heyecan ve sevinç demektir. Aslında birçok insan tiyatroya gitmekten hoşlanır. Benim de tiyatrodan hoşlanma sebebim canlı bir oyunu kafamda canlandırabilmektir. Tiyatroda oynayan oyuncuların bence hata yapma şansları yoktur, çünkü oradaki oyuncular benim için gerçek kahramanlardır. Oyunculara seslensem sanki beni duyabilirler, elimi uzatsam sanki onlara dokunabilirim. Gözlerine baktığımda onların da bana baktıklarını hissettiğim bir oyundur tiyatro.

 

 

 

 

 

İsveç’teki ortaokullardaki öğrencilerin tiyatro dersi görmeleri zorunludur. Bence bu çok güzel bir fikir, çünkü her öğrencinin farklı yetenekleri vardır. Ve bazıları oyunculuğa çok yatkın olduklarını keşfederek yeteneklerini geliştirme yolunda ilerlemekte. Bu uygulama bence Türkiye’de de olmalıdır. Türkiye’deki öğrencilerin de yeteneklerini keşfetmeleri ve bunun üzerine gitmeleri gerekir.

Tiyatroda giyilen kostümlerin bende bıraktığı etki çok farklıdır. Bence tiyatroda giyilen kostümler insanın heyecanını artıran giysilerdir. Yani renkli kostümlerin kullanılması insanı oyuna daha çok bağlar ve aynı zamanda insanın mutlu olmasını, stresten uzak durmasını sağlar. Eğer kostümler güzel olmazsa oyun o kadar etkileyici olmaz. Müzikli tiyatro beni en çok etkileyen tiyatrodur, çünkü insanlarda müziğin yeri her zaman farklıdır. Hüzünlü şarkıların  insanlarda bıraktığı duygu acı ve hüzündür. Demek istediğim tiyatroda müziklerin kullanılması izleyicinin oyuna daha fazla bağlanmasını sağlar.

Tiyatroda kullanılan ışık efektleri sahneye gerçekçi bir hava katarak, gerçek bir ortammış gibi hayal etmemizi sağlar.

Bence her aile en azından haftada bir kez tiyatroya gitmelidir. Çünkü, tiyatro yerine herkes ya telefonda ya da bilgisayarda oyun oynuyordur. Bunun yerine tiyatroya gitseler, aile içi sosyalleşmeyi de  arttırırlar. Ne yazık ki bütün dünyada sosyalleşme azalmaktadır ve git gide yeni nesillerin genel kültürü de gerilemektedir. Teknoloji gelişmeden önce de tiyatro vardı ve insanlar daha çok tiyatroya giderlerdi. Ama artık teknoloji çok gelişti ve hiç kimse ailece hafta sonu veya bir gün tiyatroya gidelim demiyor. O zaman en yakın zamanda bir bilet alıp oyun izlemeli!

(Visited 1.024 times, 1 visits today)