Şayet ki ‘Başarılı bir mühendis olup yeni icatlarla teknolojide çığır açmayı mı yoksa başarılı bir doktor olup insan hayatına dokunmayı mı tercih ederdiniz?’ sorusu sokakta 10 kişiye çevrilip sorulursa, çoğu kişinin cevabı ‘Çok başarılı bir doktor olmayı tercih ederim.’ olacaktır. Fakat bu soru sorulduğunda hem hızlı düşünülmesi gerektiği için, hem de kısıtlı bir yanıtlama süresi olacağından dolayı, aynı zamanda genellikle toplumun çoğu kitlesinin söylediği gibi ‘’Sağlık her şeyden önce gelir.’’ cümlesinin duyulmuş olduğundan ve öğrenilmiş şeyler olduğundan dolayı doktor olma seçeneğinin seçilmesi çok şaşırtıcı olmasa gerek.
Bu soruyu ilk duyduğumda veya okuduğumda benim de ilk düşündüğüm şey doktor olmak olurdu. Bunu inkâr etmeyeceğim. Fakat durup 15-20 saniye düşündüğümde ise aslında başarılı bir mühendis olup yeni icatlarla teknolojide çığır açmayı tercih ederdim.
Çünkü mantıklı bir şekilde düşündüğümüzde aslında teknoloji ile çoğu şeyin sırrının çözülebileceğini ve başarılı bir mühendis olunursa da teknolojide çığır açılabileceğini düşünüyorum. Çok bilinen bir hastalıktan örnek vermek istiyorum. Örneğin 100 yıl önceki kanser tedavisi ile şimdiki kanser tedavisinin arasında çok büyük farklar var. Geçmiş 100 yıla bakıldığındaki kanserden ölüm oranının son yıllara bakıldığındaki orandan katlarca yüksek olduğu inkâr edilemez bir şey. Ve bunun sebebinin başarılı doktorlar yetişmesinin yanı sıra büyük bir çoğunluğunu teknolojiye borçluyuz. Teknolojinin neredeyse son 15-20 yılda bu kadar ilerlemesiyle birlikte insan hücrelerinde 3 boyutlu bir şekilde bakılabildi ya da çok başarılı mikroskoplar üretilerek incelenmesi sağlandı. Bunların çoğunun sebebi aslında, genellikle teknolojinin gelişmesi ile bağlantılı.
İnsanlar neredeyse ölümün bile çaresini teknoloji ile buluyor. ABD, Rusya ve Türkiye’de vücut dondurma işlemleri yapılarak insanları 20 hatta 30 sene sonra tekrardan çözülmelerini hedefliyorlar.
Teknoloji sadece sağlık alanında çalışmıyor tabii ki. Örneğin Dünya’nın sonu yaklaştığında yetiştirilen başarılı doktorların ne gibi bir faydası dokunacak bizlere? Fakat mühendislerin teknolojide çığır açması sayesine diğer gezegenlere daha kolay ulaşım sağlanabilecek, hatta ve hatta belki de Dünya’nın sonu gelmeden, insanların yaşama koşullarını sağlayabilen başka bir gezegende yaşanmaya başlanacak.
Uzun lafın kısası tabii ki bu Dünya’da çok başarılı ve çok gelişmiş doktorlara ihtiyaç var. Bu itiraz edilemez bir gerçek. Fakat mantıklı düşünüldüğünde ve şu anki Dünya’nın gidişatına bakıldığında bu Dünya teknoloji ile ayakta kalabiliyor ve teknoloji ile çoğu şey gerçekleştirilebiliyor. Bu sebepten dolayı da başarılı bir mühendis olup teknolojiye çığır açmak çoğu şeyin çözümüdür aslında.