Her Fikir Özel mi?

Milyarlarca yıldır varlığını devam ettirdiğini bildiğimiz insan ırkı, her gün düşünceler üreten beyinlere sahip. Her insanın özel olduğu de, acaba fikirlerimiz de bizim kadar özel  mi? Bu soruyu “Yeni fikir diye bir şey yoktur” diye cevaplayan Mark Twain mi, yoksa “Zamanı gelen bir fikrin gücüne hiçbir ordu karşı koyamaz.” diyen Victor Hugo mu doğrudur? Her fikrimiz eşsiz midir, yoksa bütün düşünceler birbirinin tekerrüründen mi ibaret?

 

Bir insanın bir günde ortalama 6 bine yakın düşünce üretebildiğini temel alırsak, yaratılışımızdan şu ana kadar insan beyninin ürettiği fikir sayısı akla hayale gelmeyecek kadar fazladır. Bu sebeple üretilen her fikrin birbirinin farklı olma ihtimalini de azaltmaktadır. Her ne kadar her beyin özel olsa da, düşünce kavramı insanların yaşanmışlıkları ile şekil aldığından ve benzer dönemlerde benzer hayatlar yaşayan insanların da var olduğunu ele alırsak, bu insanların fikrinin aynı temel üzerinden ilerleyen ve aynı sonuca varan fikirler olduğunu kabul edebiliriz. Her fakir  insanın aklında günü kurtarma düşüncesi ve her öğrencinin aklında başarılı bir gelecek hayali olduğu gibi, aynı durumda olan her insanın aklında da benzer fikirler vardır. Ayrıntıya inildiğinde aynı olduğu fark edilmeyen bu düşünceler, geniş bir pencereden bakıldığında başlangıç ve sonuçta hep aynı yere vardığı fark edilir. Yani , benzer tecrübelere sahip, benzer dönemlerde yaşamış ve benzer yaşam tarzlarına sahip kişilerin düşünceleri de genellikle birbirine benzer düşüncelerdirler.

 

Her ne kadar bütün düşüncelerin eşsiz olma ihtimali az olsa da, her insan farklı bir beyine ve farklı bir kişiliğe sahip olduğundan dolayı sahip olduğu fikirler bir kısımda kesişse de farklılıklara sahip olması kaçınılmazdır. Aynı dönemde yaşayan ve benzer yaşam tarzlarına sahip insanlar bile farklı düşüncelere sahip olabilirler. Düşünce ne ile sonuçlanırsa sonuçlansın veya temeli ne olursa olsun, hiçbir düşünce birbirinin tıpatıp aynısı olamaz, çünkü hiçbir beyin birbirinin tıpatıp aynısı olamaz. Her insan yaratılışından itibaren farklıdır ve bu farklılık düşüncelere de etki eder. Nasıl aynı evde yaşayan ve aynı ebeveynler tarafından yetiştirilip hayatlarının çoğu döneminde yan yana olan ikizlerin bile düşünceleri birbirlerinin tıpatıp aynısı olamıyorsa, hiçbir insanın düşüncesi birbiri ile aynı olamaz. Sonuç olarak Her beyin eşsiz ve bu beyinlerden çıkan her fikir ,kesişim noktaları olsa da, eşsizdir.

İki düşünceyi de değerlendirip genel bir kanıya varmak gerekirse,  her insan farklı bir kişiliğe , farklı bir beyine ve yaratılışından gelen bir eşsizliğe sahip olduğundan ötürü hiçbir fikir birbirinin aynısı olamaz. Lakin ortak yaşanmışlıklara, ortak noktalara sahip insanlar yaşam tecrübeleri, yaşadıkları dönem ve hayattaki konumları sebebiyle fikirler arasında benzerlikler ve kesişen noktalar bulunabilir. Kısaca, her fikir ne tamamıyla eşsizdir ne de tamamıyla aynıdır.

(Visited 44 times, 1 visits today)