HAYVANLARIN YAŞAMA HAKKI

 

 

Ülkemizde ve diğer ülkelerde ilaçların etkisini ve yan etkilerini araştırmak için insanlarda kullanılmadan önce hayvanlarda deneyler yapılmaktadır. Deneylerde kullanılan hayvanlar, hayvan deneylerini düzenleyen tüm yasal metinlerde “deney hayvanı” veya “laboratuvar hayvanı” olarak adlandırılır. Bu deneysel araştırmalar önceleri rastgele ve hayvanların yaşamları tehlikeye atılarak yapılırken son yıllarda bu deneyler için ‘etik kurul’ onayı almak gereklidir. Etik kurul izni olmadan hayvanlar üzerinde deney yapmak yasadışıdır.

Söz konusu insan sağlığı olunca hayvanın ağırlığına göre doz ayarlaması yapılması, öldürücü olmayan dozda ilaç kullanılması şartıyla belki ilaçlar hayvanlarda kullanılabilir. Ancak deney sonunda hayvanları öldürmek gerekir ise bu yapılmamalıdır. Hayvanlarında yaşam hakkı olduğu unutulmamalıdır.

Ayrıca bununla ilgili Amerika Birleşik Devletleri Başkanı geçen yılın sonunda geliştirilmekte olan ilaçların, insan denemelerine geçmeden önce hayvanlar üzerinde test edilmesi zorunluluğu kaldırıldı. Bu hayvanların acı çekmesine ve ölümüne son vermeye yönelik bir adım olarak değerlendirildi. Ancak bu, yeni ilaçların hayvanlar üzerinde test edilmesinin yasaklandığı anlamına da gelmiyor. Bunun yerine, ilaç şirketlerinin hayvanlar üzerinde test yapma zorunluluğunun kaldırılması anlamını taşıyor. Yani isteyen şirketler, hayvan deneylerine devam edebilecek. Verilecek ilaç hayvanın ölümüne sebep olacaksa bu yapılmamalı, hayvanlarında yaşam haklarının olduğu akılda tutulmalıdır.

(Visited 25 times, 1 visits today)