Hayvanların Üzerinde Yapılan Testlere Dur De!

Bilim adamları ”Çoğu insan, Hayvanlar üzerinde test yapmanın etik olmadığına ve gereksiz yere zalimce olduğuna inanır. Ancak gerçek şu ki, Hayvan testi gerekli bir kötülüktür. Hayvan testi birçok nedenden dolayı gereklidir. Pek çok ilaç buluşuyla sonuçlandı, kozmetik ürünlerini güvende tutuyor ve insanlar üzerinde test etmekten çok daha iyi” demektedir.

Tüketiciler olarak hayvanlar üzerinde deney yapılmasını kesinlikler istemiyoruz fakat bilim adamları insanları ikna edebilmek ve tıbbı geliştirebilmek  için bazı açıklamalar yapmaktadırlar;

Hayvanlar üzerinde yapılan testler neredeyse her tıbbi buluşu etkiledi! Hayvanlar üzerinde yapılan testler tıp alanında son derece faydalıdır ve AIDS ve hatta Alzheimer dahil birçok farklı hastalığa yardımcı olmuştur.” Gerisi tarih oldu. Crixivan adlı ilaç 1996’da genel kullanıma sunuldu ve HIV hastalarının daha uzun yaşamasına olanak sağladı” Wesley Smith, Crixivan ilacı hakkında yazıyor. Modeller hiçbir etki göstermedi, ancak özel olarak yetiştirilmiş köpeklerde karaciğer problemleri olduğu zaman sorun çözüldü, ancak hayvanlar üzerinde test yapılması gerekliydi. Ekim 2013’te Birleşik Krallık’taki bilim adamları,  farelere prion hastalığını bulaştırarak yöntemler üzerinde deneyler yaptıklarını ve hastalığı olduğu yerde durduran bir yöntem bulduklarını duyurdu. (Smith) Fareler üzerinde yapılan deneyler sayesinde, alzheimer hastalığının tedavisi için araştırmalar devam ediyor, hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sayesinde büyük bir adım atıldı. Sonuç olarak, hayvan deneyleri birçok hayvan buluşuyla sonuçlanır ve bundan sorumludur. İlaç endüstrisinde hayvanlar kullanılmasaydı, milyonlarca insanın ölümüne yol açan birçok önemli aşı keşfedilemezdi. Ayrıca psikolojide hayvanların kullanılması, hayvanların ve dolayısıyla insanların belirli durumlarda nasıl davranacağını algılamamızı sağlayarak insan doğasını daha iyi anlamamızı sağlamıştır. [Sonuçlar] Hayvan testleri tıp alanında kritik öneme sahiptir; Bununla birlikte, kozmoloji için hayvanları kullanmak. Çoğu test, insanlarla çok fazla benzerliği olmayan fareler ve sıçanlar üzerinde yapılır. Bununla birlikte, aslında, insanlar ve fareler aynı genetik yapının yaklaşık %88’ini paylaşırlar ve bu onları, insanlarla aynı DNA’nın yaklaşık %90’ını paylaşan şempanzelerin yanında mükemmel adaylar yapar (“Yeni”). Fareler ve sıçanlar kolayca erişilebilir ve bol miktarda bulunur. Küçüktürler, barınmaları ve bakımları kolaydır ve yeni çevrelere iyi uyum sağlarlar. Ayrıca hızlı ürerler ve iki ila üç yıl gibi kısa bir ömürleri vardır. Bu, bilim camiasında bir avantajdır çünkü nispeten kısa bir süre içinde birkaç fare nesli gözlemlenebilir ve bu da uzun vadeli testleri kolaylaştırır. Tıp alanında, hayvanlar üzerinde yapılan testler diğer tüm yöntemlerden daha iyi sonuç verir çünkü insanlar üzerinde çok büyük miktarda araştırma yapılamaz. Hayvanlar, genetik yapılarında insanlara benzer, bu da onları mükemmel araştırma adayları yapar.” diye rapor vermektedirler. Ama insan olarak da çoğumuz buna karşı gelmekteyiz.  Vicdanımız bunu yapmaya elvermiyor. Bizim yüzümüzden acı çekmelerinin haksızlık olduğunu biliyoruz…

Bu bakış açısından bakan bilim adamları deneylerini yapmaya devam etmektedir.  Anlattıkları sebepler bazı noktalarda doğru olsa bile hayvanlara zulüm etmek insan ahlakına uygun değildir .

Referans:Testing of medicine on live animals without use in humans Free Essays 1 – 10 (cram.com)

(Visited 22 times, 1 visits today)