Yaşadığımız dünyada insanların zekaca hayvanlardan üstün olduğu kabul edilir. Bu sebeple hayvanlar sirkler veya podyumlar gibi çeşitli yerler ve şekillerde insanlara hizmet etmek için kullanılır. Bu hizmet şekillerinden biri de yıllardır hayvanların denek olarak kullanılmasıdır.
İnsanların ihtiyaç ve isteklerinden dolayı üretilen, kimyasal içeren ürünler ilk aşamada hayvanlar üzerinde test edilir. Hayvanlardaki etkisine göre ürün piyasaya sunulur veya üzerinde değişiklikler yapılarak tekrar test edilir. Önceki deneyden dolayı hayvanın kanına karışmış kimyasallar sonucu hayvanın verebileceği farklı reaksiyonlara karşı her deneyde yeni hayvanlar kullanılır. Bu durum kötü veya iyi olarak yorumlanamaz. Hayvanların hayatını tehlikeye atıyor olabiliriz ama aynı hayvanlar başka şekilde zarar görürse bu hayvanları sadece insanlar kurtarabilir. Yani hayvanlar üzerinde test edilen ürünler insanların hayatını sürdürmesine yardımcı oluyor insanlar da hayvanların hayatı tehlikeye girince onlara yardım ediyor. İki tarafın da birbirine ihtiyacı olduğu için yaptığımız şeyin yanlış olduğu söylenemez. Tabii ki canlı hayvanlar yerine başka şeylerin kullanılması gereken bir çağda yaşadığımız gerçeğini de göz önünde bulundurmak gerek. Teknolojinin gelişmesiyle övünürken bu hayvanları denek olarak kullanmak ne kadar doğru? İnsanlara benzeyen robotları mutlaka son zamanlarda duymuşsunuzdur. İnsan özelliklerine sahip olan bu robotlarda ilaçarı test etmemiz mümkün değil mi? Yeni model telefonlar çıkarmak yerine teknolojiyi gerçekten insanların yararına kullanmaya başlamalıyız. Sağlık alanında kullanılan teknolojinin geliştirilmesi gerekir. Bunu da en yeni model telefonu almak yerine bu parayı sağlık alanında harcayarak bizler sağlayabiliriz.
Sonuç olarak bu deneyleri uzmanlar yönettiği için hayvanların ölme riski oldukça azdır yani hayvanların denek olarak kullanılması yanlış değildir ama elimizdeki teknolojiyi doğru yerde ve doğru şekilde kullanarak hem hayvanların hayatını tehlikeye sokmamış oluruz hem de daha basit şekilde daha doğru sonuçlar alırız. Tabiki bu görüşler kişiden kişiye değişebilir. Hatta ben bir hayvan sahibi olsam kendi hayvanımın üzerinde deney yapılabileceği olasılığını düşünmek bile istemezdim. Şimdi biraz daha empati kurup üstünde deney yapılan bir hayvan olduğumuzu düşünelim. Ailemizden ayırılıp bilmediğimiz bir yere üzerimizde deney yapılması amacıyla getirildik. Benim açımdan bile fazlasıyla korkunç olurdu. Hangi tarafda olursak olalım hayvan denekler kullanmayan markaları seçmek daha ekonomik olacaktır ve teknolojinin sağlık alanında gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bu şekilde gelişen teknolojiyle sadece insanlar deği nesli tükenmekte olan veya kronik hastalıkları olan hayvanlar bile tedavi edilebilir duruma gelecektir. Böylece aynı zamanda yıllardır zarar verdiğimiz hayvanlara belki kendimizi affettirebiliriz.