Hayvanlar Üzerinde Yapılan Testler

Kullandığınız birçok ürünün hayvanlar üzerinde deney yaptığını biliyor muydunuz? İnsan sağlığı için yapıldığı varsayılan hayvan deneyleri yüzünden her yıl binlerce hayvan vahşice öldürülüyor. Daha bilinçli davranarak aşağıda bulunan markalardan uzak durarak buna dur diyebilirsiniz.

Hayvan deneyleri ilaç geliştirmede ve kozmetik ürünlerinde güvenilirliği ölçme adı altında gerçekleştirilen bilimsel testlerdir. Yaygın olarak kullanılan hayvan testleri birçok cana acı çektiriyor ve sağlıklarını temelden etkiliyor. Günümüzde bilimin ve teknolojinin bu kadar ilerlemesinden sonra hala hayvan testleri neden bu kadar önemseniyor, hayvanlar yerine daha bilimsel yollar bulunabilmeli yani her şeyin neredeyse robotikleşmiş bir çağda olduğumuzu unutmayarak bir şekilde mümkün olabileceğini düşünüyorum. Dünya genelinde hayvan deneyleri için çoğunlukla omurgalı hayvanlar tercih ediliyor. Omurgalı hayvanların yanı sıra bazı omurgasız hayvanlar da bu testler de kullanılabiliyor. Hayvan testleri neredeyse milyonlarca hayvana uygulanıyor. Laboratuvarlarda çoğaltılan hayvanlar, gözlerini açtıkları yerlerde yaşamlarını yitiriyor. Belirlenen yasalar dahilinde hayvan testleri, uygulanacak ülkeye göre değişkenlik gösterebiliyor. Yılda yaklaşık 115 milyon hayvan, bu testlerde kullanılıyor. Bu kadar çok canın acı çekmesine neden olan hayvan deneyleri, kesin ve net bilgiler içermiyor! Buna rağmen özellikle bazı testlerde hayvanların ölmesi isteniyor. Denenecek ilaçların etkisini ölçmek için, hayvanlar üzerinde yapay semptomlar oluşturuluyor. Uygulama sonrasında yaşadıkları semptomlar sonucu açı çeken hayvanlar üzerinde insan hastalıkları modellenmeyi amaçlıyor. Ne yazık ki uygulanan bu işlem sonrası çıkan sonuçlar net bilgiler içermiyor. Deneylerde uygulanan bu yöntemler sonucu hayvanlarda körlük, deride ağır hasar, yaralanma gibi birçok rahatsızlık meydana geliyor. Bu rahatsızlık sonrasında iyileşemeyen hayvanlar maalesef öldürülür. İyileşmeleri halinde ise deneylerde kullanılmaya devam ediliyor. Hayvanları insan modellemeleri olarak kullanan bu işlemler genellikle başarısız sonuçlar doğuruyor. Hayvan testlerinden geçmiş birçok ürün insan üzerinde yan etki oluşturabiliyor. 100 başarı oranı vadetmemesine rağmen günümüzde yapılmaya devam eden hayvan testlerinin alternatifleri de mevcut. Tabi ki her marka hayvanlar üzerinde deney yapmıyor peki bu markaları nasıl anlayabiliriz ve tercih edebiliriz? Aşağıda bulunan görseller hayvan deneyleri yapmayan markaların ambalajları üstüne işlenmiş olarak görülebilir. Satın alacağınız ürünlerin ambalajlarını kontrol ederek, hayvan deneyleri yapıp yapmadıklarını anlayabilirsiniz.

 

Madem tam olarak doğru sonuç vermiyor neden bu testler sürdürülüyor diyebilirsiniz ancak bir insan için bir şey nasılsa öyledir yani bu fikri değiştirmek bayağı zor bir iş. Bir insana elmayı armut olarak kabullendirmek kolaydır ama elma olan armutu elma olarak kabullendirmek zordur.

(Visited 261 times, 1 visits today)