HAYVANLAR ÜZERİNDE TIBBİ DENEYLER

Bildiğimiz çoğu ilaç, tedavi yöntemi, aşı gibi çeşitli tıbbi yöntemler genellikle hayvanlar üzerinde test edilerek uygulanır. Bu yüzyıllardır böyledir ve günümüzde de çoğunlukla böyle yapılmaktadır. Ancak hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin çevreye ve hayvanlara zararları bulunmaktadır.

Bunlardan bazıları hayvanları katletmek, içinde kimyasal bulunan ölü hayvanları doğaya salarak çevreye zarar vermek, bazı durumlarda maliyet, doğru denetlenmemesi ve etik olmaması. Mesela hayvanlar üzerindeki tıbbi deneyleri yasalara uygunsuz olarak yapan kişiler ve şirketler herhangi bir denetleme altında tutulmamakta ve yaptırımları yetersizdir. Aynı zamanda içinde kimyasallar bulunan ölü hayvanların doğaya atılıp zamanla birikmesi çevreye ciddi oranda zarar vermektedir. Bazen içine kimyasallar aktarılan hayvanlar mutasyon geçirip yeni çeşitler de oluşturabilmektedir.

Günümüzün teknolojisinde hayvanlar üzerinde test yapmaktan başka pek çok alternatif bulunmaktadır. Bitki hücrelerinin ve dokularının üzerinde test yapmak, organ bağışından yararlanmak, yapay insan dokusu kullanmak bunlardan yalnızca bazılarıdır. Aynı zamanda bu alternatiflerin bazıları maliyet açısından bazıları doğruluk payı açısından hayvanlar üzerindeki testlerden daha başarılıdır. Bunun yanında bu alternatifler hayvan testlerindeki gibi bir denetime ihtiyaç duymamakla beraber etiktir ve doğaya veya çevreye zarar vermez.

Sonuç olarak benim gözümde hayvanlar üzerinde tıbbi test yapmak bu koşullarda doğru değildir. Bunca alternatif varken ve hayvanlar üzerindeki testlerin düzgün yapılmamasından kaynaklanan zarar varken hayvanlar üzerinde tıbbi deneyleri devam ettirmek doğru değildir.

(Visited 5 times, 1 visits today)