Hayvanlar Üzerinde Deney Yapılmalı mı?

Merhaba ben Ömer Kaan Aksoy Beştepe Koleji Ortaokulunda 8. sınıf öğrencisiyim ve bugün sizlere hayvanlar üzerinde yapılan deneyler üzerindeki kendi düşüncelerimden bahsedeceğim.

Öncelikle bence hayvanlar üzerindeki deneylere devam edilmeli. Doğru olduğunu desteklemiyorum ama farklı bir seçenek olduğunu sanmıyorum. Eğer hayvanlar  üzerinde yapılmaz ise insanlar üzerinde yapılmaya başlanacak ve bence bu çok daha kötü. Gelin bir de hayvan deneylerinin tam olarak ne olduğuna bakalım.

Hayvan deneyi (viviseksiyon), omurgalı veya omurgasız insan-dışı canlı hayvan türleri üzerinde bilimsel amaçlarla gerçekleştirilen prosedürlerdir. Bu bilimsel amaçların başlıcaları:

  • Temel biyolojik araştırmalar
  • Adli tıpla ilgili araştırmalar
  • Eğitimde mesleki bilgi ve becerilerin kazandırılması
  • İnsan ve hayvan sağlığının korunması veya hayvan refahı amacıyla yapılan araştırmalar
  • Askeri araştırmalar
  • Ürün kalite ve kontrolü için yapılan araştırmalar

Deneylerde kullanılan hayvan türlerine bakacak olursak bunlar çoğu zaman balık, kedi, köpek, kemirgenler (çoğunlukla fare, sıçan, hamster, kobay, tavşan), kanatlılar, tek tırnaklılar (at, eşek, katır), ruminantlar, Deniz Memelileri, insan-dışı primatlardır.

Son olarak Türkiye’de yapılan hayvan deneylerine bakalım.

HADMEK, her yıl için yerel etik kurullardan yıllık faaliyet raporu talep eder ve bu raporlardan derlediği bilgiler ile “Yıllık İstatistik” raporları oluşturur. Raporlarda, yıl içinde deneylerde kullanılan hayvan tür ve sayıları, bu hayvanların kullanım amaçları gibi bilgiler yer almaktadır. Aynı zamanda HAMDEK yıllık olarak hayvan deneyleri ile ilgili grafikte paylaşır.

 

Bloğumu okuduğunuz için teşekkür ederim, sonraki bloglarda görüşmek üzere hoşça kalın.

(Visited 60 times, 1 visits today)