Hayvanlar Üzerinde Deney Şart mı?

İlaçların çoklu üretimi onlarca yıl önce başladı. Bu ilaçlar satışa sunulmadan insanlar üzerinde deneniliyordu. Fakat bunun yüzünden yüzlerce insanın hayatı tehlikeye giriyordu. Buna bir çare olmak üzere bilim insanları, ilaçları hayvanlar üzerinde test etmeye başladılar. Bu sefer de aktivistler şikayet etmeye başladılar ve hayvanları savunmaya çalıştılar. Bu hareketin çok şey değiştirmediğini anlayacağız ki günümüzde ürünlerini hayvanlar üzerinde test eden birçok firma var.


Günümüzde ilaçların günlük kullanımına milyonlarca, belki de milyarlarca insan muhtaç. Bazıları baş ağrısı için ilaçlarını kullanırken bazıları bir gün daha yaşamak için alıyor. Bilim insanlarının buluşları sayesinde birçok ölümcül hastalığın tedavisi bulunmadığı halde hastaların durumlarını daha stabil hale getirilebiliyor hatta bazen de iyileştirebiliyor. İlaçlar olmasaydı insanlık tarihte girilmeyen tehlikelere girebilirdi ve dünya bir salgın gezegeni olurdu. Yani kısacası, ilaçlar hayatımızın önemli bir parçası.


Tavşanlar ve fareler gibi küçük hayvanlar, diş macunları, losyonlar, aşılar ya da ilaçlar gibi insanların hijyen, bakım ve sağlık ürünlerinin denekleri olarak kullanılıyorlar. Bu deney süreçlerinde hayvanların sağlıkları bozulabiliyor ya da ölebiliyorlar. Bu da insanları kızdıran taraf. Bunu durdurmak için sosyal medyada hareket başlatıyorlar bu iş büyürse de sokaklarda protestolar düzenliyorlar. Peki, aktivistler bunu tartışmaya sokmakla doğru mu? Bunun başka bir çözümü varken bilim insanları bu ‘’gereksiz’’ yolu mu seçti? Hayvanlar bizim sağlığımız için boşuna mı canlarını veriyorlar?


Bana sorarsanız, buna cevabım hayır olacaktır. Deneklik konusunda hiçbir canlının hayvanların yerini alabileceklerini sanmıyorum. İnsanların bağışıklık sistemi daha güçlü olabilir ama yan etkisi bilinmeyen bir ilacın bir insan üzerinde kullanılması çok yanlış olur. İlaç işe yaraya da bilir o insanı hayatı boyunca engelli de yapabilir. O insanların da onlardan endişelenicek aileleri ve yakınları olabilir. Onların da bir hayaleri, gelecekleri var. Bu insanlar bunun kendilerine yapılmasına izin verseler de onları denek olarak kullanmak yanlış. Diğer bitki ve mikroorganizmalara gibi canlıların denek olma şanslarının olduğunu düşünüyorum. Eğer bizim savunma sistemimize benzer bir özelliğe sahip bir canlı bulunursa hayvanların yerine geçme ihtimali var. Ama hala bize en yakın olan canlı grubu hayvanlardır.


Şu an deneyler için en iyi seçeneğin hayvanlar gibi olduğu görünüyor. Her canlıyı hayatta tutamayız. Bazen onlardan yararlanmamız gerekir. Nasıl onları yiyecek olarak tüketiyorsak öyle de biz tehlikeye girmeyelim diye bizim denememizin risk olduğu şeyleri onlarda deniyoruz. Burada yaptığımız şey hayatta kalmak için çaba göstermek.



(Visited 7 times, 1 visits today)