Merhabalar. Sizlere hayvanların nerelerde nasıl yaşadığını nasıl adapte olduklarını anlatacağım. Bu hayvanlar köpek, kurt, kedi gibi daha bilindik hayvanlar değil. Daha insana uzak hayvanlar olacaklar.
İlk olarak ayılardan bahsedeceğim. Ayılar genellikle herkesin de bildiği üzere ormanlarda daha da açıklık getirmek gerekirse ağaç kovuklarında ya da mağaralarda yaşarlar. Peki nasıl beslenirler? Ayılar herkesin de bildiği ya da bir yerlerden duyduğu gibi kıştan önce bol bol yemek yer bazılarını inine getirir ve kış uykusuna yatarlar.
Fakat ayılar çok çeşitli bitkilerle, memeli küçük hayvanlarla, ender olarak dağ keçileri ve yavru geyiklerle, hatta kuşlarla beslenebilirler. Aç kalırlarsa evcil hayvanlara saldırabilirler. Balık olarak alabalık yakalarlar. Filmlerde gördüğümüz gibi ayılar bal da yerler. Kalın postları sayesinde kovandan arılardan korkmadan bal alırlar. Peki bunu biliyor muydunuz? Ayıları insanlar yakalayıp bakarlarsa çok daha uzun yaşarlar, biliyor muydunuz?
Ayılar nasıl adapte olurlar? Bunu da çoğu kişi basit bir örnekle biliyordur. Kutup ayılarının fark edilmemesi için beyaz, ormanda yaşayan ayıların da kahverengi olması buna bir örnektir. Bunun yanında da ekvatorda ve ekvatora yakın yaşayan ayıların derisi ince, kutuplardaki ayıların derisi ise daha yağlı ve kalındır. Bunun daha birçok örneği var. Ben size kısaca bahsettim. Daha fazlasını merak eden var ise altta adaptasyonlarla alakalı ayrıntılı bilgi veren bir sitenin linkini vereceğim.
Sıradaki hayvan soyu tükenmekten yakın zamanda kurtulan pandalar. Pandaları çoğu kişinin bilmediğini düşünüyorum. Daha doğrusu iki tür panda vardır. Biri dev panda diğeri ise küçük pandadır. Bizim duymaya veya görmeye aşina olduğumuz siyah beyaz olan ve büyük olan büyük pandadır. Küçük pandaları çoğu kişi bilmez. Küçük pandalar rakuna benzerler.
Pandalar Çin ve Tibet ormanlarında yaşarlar. Nesilleri yakın zamanda tükenmekten kurtulmuştur. Nesli tükenmesinin sebebi ise neredeyse bambu dışında hiçbir şey yememeleri ve kendilerini üremek zorunda hissetmemeleridir. Ayrıca pandalar neredeyse sadece bambu tüketmelerine rağmen etçil sınıfına girerler.
Çin’de her zaman bambu bulamıyorlar. Peki o zaman ne yapıyorlar? Maalesef ölü bitkilerle ve ormanın artıklarıyla beslenmek zorunda kalıyorlar. Koruma altındaki pandalar ise tahıl süt ya da sebzede tüketirler.
Peki neden üremek zorunda hissetmiyorlar dedim? Tabi ki bunun da çok mantıklı bir açıklaması var. Pandalar günlerinin 12 saatini bambu yiyerek geçiriyorlar. Geri kalan zamanlarında ise genellikle uyuyorlar. Kısacası çok tembel ve hantal oldukları için hem zamanlarını iyi değerlendiremiyorlar hem de fazla hareket etmiyorlar.
Pandalarda altıncı parmak gibi görev yapan bir “başparmak” bulunur. Aslında bu yapı bir parmak değildir. Pandanın ana besin kaynağı olan bambu gövdelerini tutma konusunda özelleşmiş, aşırı gelişmiş bir susamsı kemiktir. Susamsı kemik günümüzde pandalar için çok önemli bir yardımcı organ olarak bilinir.
Burada sizlere pandalar ve ayılar hakkında kısaca bilgi verdim. İnşallah beğenmişsinizdir. Daha detaylı bilgiler için linkleri kullanabilirsiniz.
http://www.karmabilgi.net/adaptasyon-ornekleri002F
http://www.alasayvan.net/hayvanlar-hakkinda/373019-ayilar-nerede-yasar-ve-ozellikleri.html
http://www.bilgilersitesi.com/ayilar-nasil-beslenir-ayi-ne-yer-ne-icer.html