Hayvanlar Deneylerde Kullanılmalı Mı?

HAYVANLAR DENEYLERDE KULLANILMALI MI?

Birçok ilaç firması yeni çıkaracağı bir ürünü piyasaya sürmeden önce hayvanlar üzerinde testler gerçekleştirir. Hayvanlar ilaçların geliştirmesi ve güvenilirliğinin ölçülmesi için deneylerde kullanılırlar. Uygulanan hayvan testleri birçok hayvanın acı çekmesine yol açar. Bu testler yüzünden hayvanlar fiziksel ve psikolojik şiddet görürler ve bu hayvanların sağlığı etkilenir. Bunların sonucunda denek olarak kullanılan hayvanların çoğu acı içinde ölür ya da öldürülür. Bilim ve teknoloji bu kadar ilerlemişken hala hayvan testleri yapmak bu kadar gerekli mi? Bu canlılara acı çektirmek ne kadar doğru?

Yılda yaklaşık 115 milyon hayvan, bu deneylerde kullanılmaktadır. Bu kadar çok hayvanın acı çekmesine neden olan deneyler kesin ve net bilgiler içermemektedir. Buna rağmen denenecek ilaçların etkisini ölçmek için, hayvanlar üzerinde önce yapay belirtiler oluşturulur. Sonrasında yaşadıkları belirtiler sonucu açı çeken hayvanlar üzerinde insan hastalıkları modellenmeye çalışılır. Uygulanan bu işlem sonrası çıkan sonuçlar net bilgiler içermemektedir.

Deneylerde uygulanan bu yöntemler sonucu hayvanlarda körlük, vücutlarında hasar, yaralanma gibi birçok rahatsızlık meydana gelmektedir. Bu rahatsızlıklar sonrasında iyileşemeyen hayvanlar öldürülürler. İyileşmeleri halinde ise deneylerde kullanılmaya devam edilirler.

Bugüne kadar tıbbın gelişiminde hayvan deneylerinin katkısı büyüktür. Ancak günümüzde daha iyi sonuçlar veren farklı metotlar geliştirilmiş ve hızla yenileri geliştirilmektedir. Artık hayvan deneylerinin yüzde 96’sının işe yaramadığı bilinmektedir. Hayvan deneyleri yerine bugün kök hücreden üretilmiş doku örnekleri, doku organ banyoları, mikro akışkan çip testleri gibi metotlar kullanılabilmektedir. Bu nedenle ilaçların insanlar üzerinde kullanılmadan önce canlı hayvanlarda denenmesi yerine farklı uygulama yöntemleriyle testler yapılması daha sağlıklı olacaktır.

(Visited 9 times, 1 visits today)