Hayvanlar Alemi

Hayvanların her birinin birbirinden farklı özellikleri vardır.

Hayvanlar ilk olarak;

-Omurgalılar
-Omurgasızlar
diye ikiye ayrılır.

Omurgasızlar:

Omurga bulundurmazlar. Buna ramen çok çeşitlilik gösterirler. Bunlara örnek olarak;

Süngerler, mercanlar, solucanlar, midyeler,böcekler verilebilir.

Sürüngenler:
En basit yapılı hayvanlardır. Hem tatlı sularda hem de denizlerde yaşar yumurta ile ürerler.

Yumuşakçalar:
Vücutları yumuşaktır. İskeletleri yoktur. Bazıları kabukludur. Solungaçlarıyla solunum yaparlar.

Kabuklular:
Dış iskelete sahiptirler. Üyeleri eklemlidir. Tatlı sularda veya denizlerde yaşarlar. Bazıları mikroskopiktir.

Böcekler:
En geniş hayvan grubudur. Çoğu karada yaşar. Vücutları baş, göğüs ve karın bölgelerine ayrılır. Genellikle üç çift bacak ve iki çift kanat bulundururlar.

Omurgalılar:

Omurga bulundururlar. 7 gurupta incelenirler.

Çenesizler (Agnatha) :
Çeneleri ve çift yüzgeçleri yoktur. İskeletleri kıkırdak yapıdadır.

Kemikli Balıklar (Osteichthyes) : İskeletini kemikler oluşturur. Balıkların birçoğu bu sınıfta yer alır. Kalpleri bir karıncık ve bir de kulakçık olmak üzere iki bölümden oluşur. Böbrekleri gelişmiştir. Denizlerde ve tatlı sularda yaşarlar.

Amphibian (İki Yaşamlılar) :
Değişken sıcaklı (soğuk kanlı) hayvanlardır. Hem karada hem suda yaşadıkları için iki yaşamlılar olarak isimlendirilir. Erg250px-amphibians1inleri akciğer solunumu yapar.

Sürüngenler (Reptilla) :
Yumurtlayarak çoğalırlar. Büyük bir sınıftır. Hepsi akciğer solunumu yapar.

Kuşlar (Aves) :
Vücutlarının tamamı tüylerle kaplıdır. Kemikleri hafiftir. Yumurtlayarak çoğalırlar.

Memeliler (Mammalia) : En gelişmiş canlılar bu guruptadır. ve organları çok karmaşık ve gelişmiştir.Yavrular belli bir süre anne karnında taşınır. Doğurarak çoğalırlar.

Bazı hayvanların özellikleri:

Filler:

Yetişkin bir fil yiyecek olarak günde yaklaşık 330 kg bitkiye ihtiyaç duyar. Bu miktar altı küçük balya samana denk gelmektedir Filler 24 saatlerinin yaklaşık 16 saatini yemek yemeye harcamak zorundadırlar Bağırsaklarında bulunan bakteriler, fillerin yediklerini sindirmesini sağlamaktadır

Kuşlar:

Kuşların gagaları türlere göre çok farklı şekillerdedir. Örneğin; kılıç gagalı sinek kuşunun çiçek nektarı emebilmesi için bedeninin dört katı uzunluğunda ince bir gagası vardır. Makav kuşunun gagası ise, en çetin cevizleri bile kırabilecek çengelli bir yapıya sahiptir. Muhabbet kuşunun gagası tohumları kolay açabileceği bir yapıya sahiptir. Flamingo’nun gagasında ise, minik eklem bacaklıların kabuklarını süzmek için kalbura benzer özel bir bölüm vardır.

KARTAL

Kartallar her üç saatte bir yumurtaları kabuklarına yapışmasınlar diye çevirirler.

TEMBEL HAYVAN

tembel-hayvan-21Orta ve Güney Amerika’nın tropik ormanlarında yaşayan tembel hayvan dallar üzerinde tepetaklak asılı durur. Kürkü çevreye çok uyumlu yeşil bir renge sahiptir Gerçekte bu renk tembel hayvanın kürkünde yaşayan yeşil bir alg katmanından kaynaklanır. Islak havalarda algler yeşil görünürler; fakat kuru havalarda tembel hayvanın etrafındaki kuruyan yeşilliğe uyum sağlayarak daha kahverengimsi bir renk alır.

DÜNYANIN EN HIZLI HAYVANI:

Çita: Çitalar, saatte 120 km’lik bir hıza 3 saniye içinde ulaşabilmektedirler. Fakat bu süratlerini fazla koruyamazlar ve çabuk yorulmaktadırlar. Avını ilk 20-30 saniye içinde yakalamalıdır, yoksa çok yorulmaktadır.

Kaynak:

http://www.shazinem.net/hayvanlar-alemi/28285-bazi-hayvanlar-ve-ozellikleri.html

(Visited 365 times, 1 visits today)