Hayvan Deneyleri Neden Yasaklanmamalı

İlaç sektörü ilaçları piyasaya doğrudan süremez, sürmemelidir. Çünkü bu ilaçların insanlar üzerinde ne gibi etkiler bırakılacağı tahmin etmesi güçtür. Geçici ve kalıcı sakatlıklar veya daha da kötüsü, ölümle sonuçlanabilir. Bunun gibi kötü durumlardan kaçınmak için öncesinde bazı deneyler yapılması en doğrusu olacaktır. Mükemmele yaklaşmadan insanlar üzerinde de deney yapılmamalıdır. Hayvan deneyleri bu noktada cazipleşmeye başlıyor.

  1. Dünya Savaşı sonrası insanlar üzerinde gönüllülük esası olmadan deney yapan 23 Nazi bilim insanını yargılamak için Birleşmiş Milletler Uluslararası Hukuk Komisyonu tarafından oluşturulan Nürnberg İlkeleri insan deneylerine kısıtlama getirildi. Bu ilkeler insanın fiziksel veya ruhsal acıdan kaçınılması gerektiğini, ölümle sonuçlanabilecek deneylerin yapılmaması gerektiğini söyler. Nürnberg İlkeleri aynı zamanda bu tür deneylerin ilk önce hayvanlar üzerinde yapılması gerektiğini söyler.

Her ne kadar bazı insanlar büyük suçlar işlemiş insanların kobay olarak kullanılması taraftarı olsa da bu tıp etiğine aykırıdır. İnsan canı hayvan canından daha önemlidir.

Hayvan deneyleri 2021 yılında Ralph adlı bir tavşanı anlatan kısa bir animasyonla gündeme gelse de kısa süre sonra unutuldu. İnsanlar bu animasyonun üzerine hayvan deneylerine karşı olumsuz bir tutum sergileseler de hayvan deneyleri sayesinde ellerinde bulunan ilaç ve kozmetik ürünlerinden de vazgeçemediler. Hayvanların yaşam koşullarıyla kendi yaşam koşullarıyla karşı karşıya gelince hayvan deneyleri daha makul gelmeye başladı. Şu zamanlarda neredeyse kimsenin bu durumdan şikayetçi olduğunu, protesto ettiğini göremezsiniz. Çünkü insanlar yapmacık davranıyorlar. Bunları gerçekten önemseselerdi bu durumu unutmazlardı ve unutturmazlardı. Protesto etmek için bu deneyleri yapan firmaların ürünlerini kullanmazlardı. Bunları yapmak yerine hiçbir şey olmamış gibi yaşamlarına devam ettiler. Aynı ürünleri kullanmaya devam ettiler ve kısa bir sürenin ardından gündemden düştü. Kimse de arkasına dönüp bu konuyu çözüme kavuşturmaya çalışmadı.

Hayvan deneyleri neden yasaklanmamalı? Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit. Hayvan deneyleri olmadan ilaç sektörü duraklamaya girer. İnsanların pek kıymetli(!) hayvanlar zarar göreceği için kendi sağlıklarından fedakârlık yapacağı düşüncesi bile gülünç. İnsanların hayvanların bu şekilde yaşamalarını istememeleri gayet doğal bir şey ancak kendi tekerlerine taş değince fikirler değişiyor. Bir anda kendi hayat standartları daha önemli hale geliyor.

Kısacası, hayvan deneyleri etiğine uygun bir biçimde yapılabilmelidir. Çünkü, ilaçların ortaya konulmasında büyük yararlara sahiptir. Her ne kadar hayvanlar acı çekse de bu insanların acı çekmesinden daha iyidir. Çünkü insanlar hayvanlardan daha değerlidir.

 

(Visited 250 times, 1 visits today)